Акциите на китайски фирми за недвижими имоти вървят стремглаво надолу като днес спаднаха допълнително, предават световните агенции. Според финансовите експерти причина за това е продължаващата дългова криза на компанията Evergrande.

Инвеститорите са притеснени от това, че задлъжнелият бивш имотен гигант не погасява плащанията си и това се отразява на целия сектор в страната.

Evergrande, която е има над 300 милиарда щатски долара задължения и 1300 проекта за недвижими имоти в над 280 града, пропусна третия кръг от плащанията на лихви по международните си облигации тази седмица. И това изплаши инвеститорите.

Светлина в тунела

Най-задлъжнялата компания в света се опитва да продаде активи за набиране на средства и изглежда, че е постигнала малък напредък към тази цел. Днес Qumei Home Furnishings Group обяви, че ще изкупи 40% от групата на Evergrande и това най-накрая дава лека надежда за изход от кризата. Предложената сума е в размер на 11,18 милиона долара.

Продажбите на 100-те най-големи имотни предприемачи в Китай се сриват с 36% на годишна база през септември

Продажбите на 100-те най-големи имотни предприемачи в Китай се сриват с 36% на годишна база през септември

На какво се дължи резкият спад?

Лавината

Независимо от това какъв ще е изходът за Evergrande, нейното положение вече има лавинообразен ефект. Все повече имотни компании в страната предупреждават, че са изправени пред ситуация, която може да доведе до неизпълнение на техни задължения. Поради нарастващите рискове в сектора рейтинговата агенция S&P Global даде леко понижени оценкина две от големите фирми в сектора. Едната от тях е Greenland Holdings, която е изградила някои от най-високите жилищни кули в света. Другата е E -house. Според агенцията, техните рейтинги тепърва ще спадат още.

В допълнение към притесненията на инвеститорите, които все повече се надяват на  по-сериозно стабилизиране на колебливото възстановяване във втората по големина икономика в света, новите данни от днес показват, че цените на китайските фабрики нарастват с най-бързите си темпове след рекордите през септември. Това се дължи на рязкото покачване на цените на суровините.

Възход и падение: Кой е председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен и как смята да спаси империята си?

Възход и падение: Кой е председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен и как смята да спаси империята си?

Задълженията на компанията са за 305 милиарда долара

Според икономистите от Pinpoint Asset Management - постоянният инфлационен натиск ще ограничи обхвата на всяко облекчаване на паричната политика.

"Но тогава, когато говорим за имоти, най-важната политика в сектора не е паричната политика, а регламентът, свързан с ливъридж и с предоставяне на банков заем на предприемачите и купувачитена жилища", подчертават от Pinpoint.

Според експертите е крайно време правителството да помогне на имотния сектор. Големият въпрос е дали иска да го направи.