Спомените за тежките мерки по време на кризата от 2008 г. карат Естония да сложи край на най-голямото бягство от дълг на Стария континент, пише Bloomberg.

Балтийският регион се превърна в пример за ограничаването на правителствените разходи и заплатите, което по-късно заля и нации като Гърция. Естония остава най-малко задлъжнялата държава от Европейския съюз - и няма нито една правителствена облигация.

Снимка 481684

Пандемията обаче променя това. През следващите седмици правителството ще продаде 10-годишен дълг за поне €1 млрд. Планира се още една продажба през есента и може би още една през 2021 г., според министърът на финансите Мартин Хелм. Парите ще бъдат използвани за инвестиции, които да подкрепят икономическия растеж.

"В предходната криза бяха направени грешки, които задълбочиха кризата", казва той. "Тоталните ограничения направиха ситуацията по-лоша и трябва да предприемем по-различен подход днес".

Освен че допринесоха за най-тежката рецесия в историята на Естония, политиките след 2008 г. накараха и много работещи да напуснат Балтика и да се преместят в Западна Европа, където заплатите са по-високи. Остеритетът подпомогна и надигането на крайнодесни партии. След приемане на еврото през 2011 г., Естония дебатира дали трябва да тегли заеми, за да инвестира.

Хелм казва, че днес избор няма и продажбата на облигации е "неизбежна", тъй като заради пандемията правителството увеличи разходите и загуби данъчни приходи.

Естония обяви начало на икономическа криза в страната

Естония обяви начало на икономическа криза в страната

Загубите са съпоставими с тези по време на глобалната криза през 2008 г