Докато повечето икономики се свиха през миналата година, тази на Ирландия нарасна. Зад успеха стоят разцъфтяващите здравни и технологични компании, които страната успя да привлече през последните години благодарение на ниските данъци, пише The Wall Street Journal.

Големите технологични компании като Facebook и Alphabet създадоха регионални централи в Дъблин, а големите фармацевтични компании като Pfizer и Merck имат големи заводи в страната.

Растящата печалба от тези сектори генерира данъци, които помогнаха на правителството да плати щедрите помощи, с които подпомогна икономиката насред пандемията.

Covid-19 повиши търсенето на фармацевтични средства и други свързани продукти, особено в САЩ, създавайки рекорден износ през 2020 г. Пандемията покачи търсенето и на дигитални услуги и секторът Информационни и комуникационни технологии записа 9,7% ръст през декември спрямо година по-рано.

Щастливата комбинация нареди Ирландия в малката група от държави, които отчетоха икономически растеж през първата календарна година на пандемията. В петък националната статистика отчете ръст на БВП от 3,4% — по-голям от записаните от Китай 2,3%.

Другите сектори в икономиката обаче изпратиха най-лошата си година от десетилетия. Пъбовете, например, остават затворени — и много от тях не са отваряли от 15 март миналата година.

Изчислява се, че безработицата в страната, включително временно безработните, достига 25% през февруари.

Размерът на щетите, които пандемията нанесе на икономиките, зависи до голяма степен от структурата им. За тези, които зависят от туризма, годината бе ужасно тежка. Други, в които производственият и дигиталният сектори са по-развити, се справиха по-добре.

Голямата разлика се вижда и в данните на Ирландия. Секторът, който включва технологичните и фармацевтични компании, расте с 18,2%. Останалата част от икономиката се свива с 9,5%.

Американските фармацевтични компании започнаха да стъпват в Ирландия още в края на 60-те години, но от началото на новия век разшириха присъствието си значително. Днес 9 от най-големите 10 компании в сектора работят в Ирландия. Така през 2020 г. износът на произведени в Ирландия медицински и фармацевтични стоки расте с 25% и отговаря за две трети от общия износ.

Привлекателността на Ирландия се крие отчасти в ниския корпоративен данък, както и във висококвалифицираните кадри.