Франция е готова да използва най-тежкото оръжие, за да защити най-големите си компании от коронавируса: национализацията, пише Bloomberg.

След като правителството скъса бюджетните си планове и обеща милиарди евро подкрепа за икономиката, министърът на финансите Бруно ле Мер заяви, че държавата е готова да се направи всичко нужно, за да защити най-големите компании в страната. "Няма да се колебая да използвам всички възможни мерки", казва той. "Това може да е капитализация, може да е закупуване на дялове, мога дори да използват термина национализация, ако е нужно".

Подобен ход би бил коренно противоположен на икономическата философия на президента Еманюел Макрон, който дойде на власт през 2017 г. с обещанието на намали държавната намеса в икономическия живот. Заради епидемията обаче това може да се промени. Редица реформи на Макрон, като например пенсионната, също са поставени на трупчета.

S&P: Пандемията от коронавирус доведе света до рецесия

S&P: Пандемията от коронавирус доведе света до рецесия

Стопанството на САЩ ще се свие с 1% през първото тримесечие и с 6% през второто тримесечие

Ле Мер посочи още, че е готов с извънреден бюджет, който включва €45 млрд. разходи за покриване на заплатите на съкратени служители и за подкрепа на компани. Още €300 млрд. ще бъдат отделени за гаранции по заеми. Дългът на Франция ще се покачи над 100 процента от икономиката.

Прогнозата на кабинета е, че икономиката на страната ще се свие с 1 процента тази година. Ле Мер обаче посочи, че ситуацията може да бъде и по-тежка. "Икономическата и финансова война ще бъде дълга", каза той пред журналисти. Мерки по национализация и рекапитализация ще включват сложни преговори и с други страни. Париж и Амстердам вече преговарят по рекапитализацията на гиганта Air France-KLM.

Франция забрани и продажбите на късо на 92 акции във вторник, но е готова да го направи и за цял месец.

Епидемията може да "свие" растежа на българската икономика до 1,4% през 2020-а

Епидемията може да "свие" растежа на българската икономика до 1,4% през 2020-а

Експерти посочват, че годината ще бъде най-лошата за ЦИЕ от финансовата криза насам