Най-голямата европейска икономика вече не изнася повече от това, което закупува от други страни. Германия отчита търговски дефицит за първи път от далечната 1991 година, съобщават международните агенции. Така страната подчертава напрежението, пред което е изправена, наред с други европейски икономики от скока на цените на енергията и храните.

Данните показват, че през май 2022 година Германия е отчела външнотърговски дефицит в размер на 1 милиард евро. Това бележи важен момент за германската икономика, която отчита търговски излишъци в продължение на няколко десетилетия.

Германия е на прага на лавина от фалити

Германия е на прага на лавина от фалити

Заради руския газ

Високото ниво на износ е важен икономически двигател и търговският излишък дори беше атакуван от бившия президент Доналд Тръмп, който искаше американците да купуват повече продукти, произведени в САЩ, съобщи CNBC.

Износът на Германия през месец май все още е с 11,7% по-висок от преди година, според статистическата служба на страната, макар и с 0,5% по-нисък от предходния месец. Сметката за внос обаче е нараснала с 27,8% спрямо предходната година и вече не се компенсира от продажбите в чужбина.

Тези данни идват в момент, когато все повече икономисти прогнозират рецесия в Европа през следващите 12 месеца.