Бананът се намира под атака от болест, която се разпространява по целия свят и заплашва най-важния експортен отрасъл в Латинска Америка.

Индустрията е толкова притеснена от ситуацията, че премести тазседмичния Международен конгрес на банановата индустрия от Коста Рика в Маями в последния момент, така че присъстващите да не пренесат болестта към региона чрез мръсотията по обувките си. Латинска Америка е основният източник на банани за Северна Америка и Европа.

Заболяването, познато като „Панамска болест”, вече се е разпростряло от Азия до части от Австралия, Африка и Близкия Изток. То засяга по-конкретно сорта Кавендиш, който потребителите в Запада са свикнали да ядат.

Организацията по прехрана и земеделие към ООН предупреди този месец, че банановата индустрия, която възлиза на 36 милиарда долара, трябва да действа сега, „за да се справи с едно от най-разрушителните заболявания по бананите в света”.

По-ранен щам на Панамската болест заличи най-популярния сорт банани през 60-те години – Грос Мишел. Впоследствие производителите се насочиха към Кавендиш, който е считан за по-нискокачествен продукт, но пък устойчив към заболяването.

Днес учените и земеделските производители обмислят кой нов сорт банани може да замени настоящия Кавендиш, тъй като нов щам на болестта е сринал продукцията в някои части на Азия.

Тайван е създал редица „мутанти” Кавендиш, които се подлагат на тестове във Филипините и Китай, обясни Инге Ван ден Берг, старши учен в изследователския институт Bioversity International в Белгия.

„Те са доста обещаващи, но не са непременно толкова вкусни или подходящи за транспорт на дълги разстояния”, посочи тя пред CNNMonеy.

Засега цените на бананите в западните магазини не са се покачили.

Потребителите в Северна Америка и Европа обаче е възможно да започнат да виждат промени в сортовете банани и цените през следващото десетилетие, ако Панамската болест се разпространи към Южна Америка.

Развиващият се свят е изложен на най-голям риск от разпространяване на заболяването, което остава в почвата в продължение на до 40 години. В опасност се намират милиарди долари и милиарди тонове храна, а засаждането на нови сортове банани е много скъпо.