Цените на петрола, които завършиха миналата седмица на едногодишни върхове, продължават да се покачват в понеделник. В хода на днешната търговия котировките надминаха 60 долара за барел.

Ключовият двигател на растежа на пазара остава силното търсене от страна на Китай, което не намалява въпреки новите огнища на коронавирус в страната.

Към 5 февруари 127 танкери (максималният брой за шест месеца) са изпратени до китайските пристанища, превозвайки общо над 250 милиона барела петрол, съобщи Bloomberg. Последният път, когато, използвайки ниските цени, за да попълни резервите си, Китай купуваше петрол в толкова големи обеми, беше малко преди цената на WTI да спадне до отрицателни нива.

Изпълнителният директор на Royal Dutch Shell Бен ван Барден заяви миналата седмица, че доставките на петрол за Китай "са се върнали към значителен растеж".

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време в понеделник е 59,80 долара за барел, което е с 0,46 долара по-вече от края на предишната сесия. На 5 февруари тези договори поскъпхнаха с 0,5 долара (0,9%) - до 59,34 долара за барел, което е максимум от 29 януари 2020 г.

Мартенските фючърсите за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поскъпнаха до 57,35 долара за барел, което е с 0,50 долара по-високо от нивото в края на предишната търговия . В петък цената на тези контракти се вдигна с 0,62 долара (1,1%) - до 56,85 долара за барел, най-високата стойност от 21 януари миналата година.

През изминалата седмица Brent поскъпна със 7,8%, WTI - с 8,9%.

"Цялостната картина на увеличеното търсене на петрол на фона на съкращаване на производството предполага, че съществува ясен потенциал за по-високи цени", каза Майкъл Маккарти, анализатор в CMC Markets Asia Pacific в Сидни. възстановяване. "

Междувременно представители на търговците на петрол Vitol и Gunvor са предпазливи в прогнозите си. Търговците "изпреварват" перспективите на пазара след мащабната ваксинация, каза шефът на азиатските операции на Vitol Майк Мюлер пред Gulf Intelligence в неделя.

Главният изпълнителен директор на Gunvor Торбьорн Торнквист смята, че е малко вероятно цените на петрола да продължат да се покачват над 60 долара за барел, тъй като при такива цени много производители ще започнат да увеличават производството.