807,8% - толкова е ръстът на глобалната индустрия за птиче месо само в периода 1970-2020 г. Това показват данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Скокът вероятно е без аналог през последните столетия, а динамиката на производството може да каже много и за икономическите процеси по целия свят.

В свой анализ за специализираното издание Poultry World статистикът проф. д-р Ханс-Вилхелм Виндхорст разглежда развитието на индустрията именно от макроикономическа гледна точка.

От лукс до основен хранителен продукт

Ако през 1970 г. в света са се произвеждали общо около 15,1 млн. тона птиче месо, към 2020 г. вече говорим за 137 млн. тона и по думите на професора това е най-бързо растящия като обеми животински продукт.

Защо Русия цели да стане основния доставчик на пилешко месо за Китай?

Защо Русия цели да стане основния доставчик на пилешко месо за Китай?

Страната доставя птиче месо в Китай за първи път от времето на СССР

Особено голям тласък индустрията получава след 2000 г. - за две десетилетия продукцията скача двойно.

Според изчисленията на проф. Виндхорст Азия има най-голям (41%) принос за увеличението, следвана от Централна и Южна Америка (18%), Северна Америка (16%) и Европа (14%), като Африка и Океания остават далеч назад.

Промяна на картата

Производството на птиче месо обаче намалява както в Европа, така и в Северна Америка през разглеждания период. При Стария континент спадът е с почти една пета и според автора на анализа е показателен за намаляващата значимост на този пазар.

До 1990 г. Европа е произвеждала повече от Азия, а чак до 2019 г. САЩ са на първо място сред отделните държави. След това обаче ги измества Китай, които през 2020 г. имат и преднина от 442 000 тона. На трето място е Бразилия, която едва се е вписвала в челната десетка към 1970 г.

От бисквити и чипс до пилешко и свинско: ето как войната в Украйна промени състава на храната ни

От бисквити и чипс до пилешко и свинско: ето как войната в Украйна промени състава на храната ни

Украйна е известна като "житницата" на Европа

СССР през годините до разпада си държи втората позиция, но чак през настоящото десетилетие Руската федерация се завръща в челото. Полша върви срещу тенденцията на намаляващо производство в Европа и се нарежда на осма позиция през 2020 г.

Пилета, патици, гъски и пуйки

Очаквано, най-голям е делът на производството на пилешко месо - между 85% и 88% през изследвания период. В същото време, обаче, концентрацията на този пазар намалява - около 40 на сто от продукцията вече идва от страните извън Топ 10.

В процентно изражение, най-голямо е увеличението в производството на патешко и гъше месо. В същото време, пуешкото не бележи устойчив ръст и най-големите му производители остават в Северна Америка и Европа.

Най-консумираните храни в света на глава от населението

Най-консумираните храни в света на глава от населението

Моделите на потребление варират според региона

Очакването на автора на анализа е тенденциите да се запазят поне в периода до 2030 г.

Въпреки успеха на алтернативите на месото на растителна основа и започващото пазарно одобрение на лабораторно "отглежданото" месо, през настоящото десетилетие алтернативните месни продукти ще заемат пазарни дялове само в едноцифрени проценти, смята той. Сред причините са високите производствени разходи и скептицизмът към консумацията на модерните, но скъпи алтернативни храни.