Конфликтът между Украйна и Русия принуди производителите на храни в Европа да променят рецептите си, а на животновъдите вероятно ще се наложи да интегрират генетично модифицирани фуражи в храненето на животните.

Украйна е известна като "житницата" на Европа, тъй като е основен производител на слънчоглед, царевица, соя, пшеница и ечемик. От всички култури, които Украйна отглежда, тя е най-известна с производството на слънчогледово семе. През периода от 2021 г. до 2022 г. страната е произвела около 17,5 милиона метрични тона слънчогледови семки. Тъй като отглеждането и производството на маслодайни семена в Украйна до голяма степен са спрени и търговията е нарушена, а производството на различни храни в цяла Европа е в застой.

Новата реколта от зърно в Украйна зависи от ... прочистването на полята от мини

Новата реколта от зърно в Украйна зависи от ... прочистването на полята от мини

Украйна и Русия са едни от най-големите производители и износители на зърнени култури в света

Производителите на храни са принудени да реагират в кратък срок, като заменят слънчогледовото масло в рецептите с алтернативи на базата на соя или рапица.

Според френската потребителска група Que Choisir недостигът на слънчогледово масло ще засегне варените, панираните и пържените храни, като чипса например. Други хранителни продукти, които могат да бъдат засегнати, са тези, които съдържат лецитин или слънчогледови семки, като бисквити, сладкиши, торти и шоколадови бонбони.

От Que Choisir изразиха опасения, че информацията върху опаковката на засегнатите продукти няма да бъде променена, тъй като поръчката на нова опаковка и доставката й до фабриката отнемат поне няколко месеца. Това означава, че потенциалните алергени няма да бъдат посочени на опаковките. От компанията са на мнение, че върху опаковката на всеки продукт трябва да бъде залепен стикер, информиращ потребителите за промяната.

Част от големите производители на храни, поели ангажимент да елиминират палмово масло от своите вериги за доставки, въвеждат отново спорната съставка. 

В Швеция производителят на чипс OLW обяви, че ще започне да използва палмово масло в производството си поради недостига на слънчогледово олио, припомня Food Navigator.

Хиляди вагони със зърно и други стоки за износ са заседнали в Западна Украйна

Хиляди вагони със зърно и други стоки за износ са заседнали в Западна Украйна

Войната настъпи към южното крайбрежие на страната и основните й пристанища са блокирани

В Обединеното кралство търговецът на замразени храни Iceland Foods също заяви, че ще замени слънчогледовото масло с палмово, за да се справи с текущия недостиг на суровината.

Въпреки, че много компании ще заменят слънчогледовото масло с рапично има и такива рецепти, за които рапица няма да е достатъчна заради свойствата на обработка или проблемите с вкуса.

Украйна е основен доставчик и на фуражи без ГМО за селското стопанство. Поради този факт растат опасенията, че животновъдите в цяла Европа ще започнат да хранят животните си с генетично модифицирано соево брашно като заместител.

Според анализаторите много продукти с животински произход като едър рогат добитък, свине, птици и риба от развъдници, за които се твърди, че са без ГМО, всъщност вече може да не са такива.