Министърът на финансите иска да заложи на един друг широко разпространен народен спорт, освен укриването на данъци, а именно - на хазарта. Папаконстантину се надява за следващите три години на допълнителни държавни приходи в размер на 1 милиард и 300 милиона евро от предоставянето на концесии за игрални автомати, томболи и обзалагания по интернет.

Хазартът - важен за държавния бюджет

Антониос Стергиотис, шеф на най-голямото гръцко игрално казино „Клуб-хотел Лутраки" е изчислил, че през текущата година, наред с 10 млрд. евро, които гърците изразходват за легален хазарт, други още 3 до 5 млрд. евро се разиграват по интернет и в нелегални игрални клубове. Сума сумарум това отговаря на 6,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Наред с девет игрални казина с държавна концесия, контролираната от държавата фирма OPAP, която е най-голямата по рода си в Европа, предлага тотализатор 6 от 49, футболно тото и ред други обзалагания. Миналата година  OPAP декларира оборот от 5,5 милиарда евро. Този концерн притежава монополни права до 2020 година.

Легални - нелегални, но пари...

Притежаващите лиценз фирми за хазарт също губят все по-голяма клиентела, тъй като тя се насочва към нелегални фирми. Финансовият министър Папаконстантину преценява оборота на нелегалния хазартен бранш на 4 млрд. евро. Според експерти тази сума вероятно е много по-висока, тъй като най-вече интернетните игрални казина привличат все повече гърци.

Въпреки официалната забрана държавата не успява да спре дори рекламата за хазарта по интернет. Със заплануваното предоставяне на концесии Гърция би могла да си отреже поне едно парче от постоянно растящата торта. Тогава и концернът OPAP би могъл да се включи в привлекателния интернетен бизнес.