Доверието на инвеститорите относно бъдещото икономическо развитие на еврозоната се влоши през октомври за трети пореден месец до най-ниско ниво от април насам. Това показват резултатите от последното проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix, цитирано от БНР.

Според проучването, индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix се понижава рязко през настоящия месец до 16,9 пункта от 19,6 пункта, при предварителни очаквания за доста по-сдържано отстъпление към ниво от 19,0 пункта. Това представлява влошаване на индекса за трети пореден месец и негово 6-месечно дъно. Посоченият индекс е определен чрез проучване сред 1067 инвеститори (240 от които са институционални), проведено между 30 септември и 2 октомври 2021 г.

В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи през октомври до 26,3 от 30,8 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юни 2021 г.

Sentix индексът на бъдещите инвеститорски нагласи пък се понижи до 8,0 пункта от 9,0 пункта през септември, което представлява влошаване на инвеститорските очаквания за пети пореден месец и най-ниско ниво на този индекс от май 2020 г.

По този начин продължаващата загуба на импулс не сигнализира за т.нар. есенно съживяване, което обикновено настъпва по това време на годината.

Остава отворен отговорът на въпроса дали това представлява обръщане на тенденцията или само забавяне на икономическия растеж, което обикновено се случва в средната фаза на даден цикъл на икономическо възстановяване. Изключително важно е очакванията да не паднат под нулевото ниво, защото тогава би се очаквало по-силно спадане на икономическата продукция, след което би настъпило обръщане на позитивната тенденция на растеж.