За първи път над 10% от населението на Япония е на възраст на 80 или повече години, показват официални данни. Това показва колко голямо е предизвикателство пред все по-застаряващото население в страната.

Правителствените данни показаха, че делът на населението на Япония на 65 или повече години се е увеличил до рекордните 29,1% от 29% преди година.

На второ място в това отношение е Италия от 24,5%, на трето пък е Финландия с 23,6%, според Министерството на вътрешните работи и комуникациите.

"Япония има най-висок процент възрастно население в света", гласи прессъобщение на министерството, цитирано от Daily Sabah.

В продължение на десетилетия населението на Япония намалява и застарява. Много от младите хора отлагат брака и децата, а това се дължи в степен на нестабилни работни места и икономически затруднения.

Застаряващото население обаче е голям проблем за икономиката на Япония, в която вече се наблюдава тенденция за нарастващи разходи за грижи за възрастни хора, като няма достатъчно млади хора, които да заемат работни места и да плащат за различни социални и социални програми.

Според министерството поколението на на бейби бумърите (124,4 милиона души) в Япония, което навършва 75 или повече години продължава да остарява ит това води до още разходи. Около 12,59 милиона души са на 80 или повече години, се казва в доклада. До 2040 г. възрастното население на Япония се очаква да съставлява 34,8% от населението.

Най-големите проблеми пред световната икономика до края на века -  ниската раждаемост и застаряващо население

Кои ще са двата най-големи проблема пред световната икономика в края на века?

Тогава миграцията ще стане необходимост, а не възможност

В момента Япония разчита на по-възрастна работна сила. Над 9 милиона възрастни хора работят, което представлява 13,6% от работната сила или всеки седми работещ в Япония.

Една четвърт от всички възрастни хора в Япония имат работа. В Южна Корея тази цифра е 36,2%, а в други страни като Съединените щати - 18,6% и Франция - 3,9%.