Икономиката на Китай расте за второ поредно тримесечие и със стойности, надхвърлящи очакванията.

От статистическата служба в страната заявиха, че ръстът на БВП за второто тримесечие е бил 6.9% спрямо предходната година. Междувременно инвеститорите наблюдават втората по големина икономика в света заради признаци на забавяне на фона на загриженост за високите равнища на дълга, пише CNBC.

Анализатори, анкетирани от Reuters, средно очакваха ръст от 6.8% в периода април-юни спрямо същото миналогодишно ниво и в сравнение с ръста от 6.9% през първото тримесечие.

Икономистите прогнозираха още, че БВП през второто тримесечие ще нарасне с 1.7% спрямо предходното тримесечие. А продажбите на дребно в страната се покачиха с 11% през юни, което е по-добро представяне от прогнозата на Reuters за скок от 10.6%.

"Преди година по това време нещата бяха леко рисковани заради опасенията относно забавяне на растежа и натиск върху изтичането на капитал и валутата, но както очаквахме в навечерието на партийния конгрес, стабилността надделя. Инерцията на растежа остана доста висока...", коментира ситуацията Стивън Шварц, ръководител на азиатско-тихоокеанския рейтинг във Fitch.