Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила преди общите избори, създавайки притеснение, че през четвъртото тримесечие на 2019 г. тя няма да отчете никакъв растеж, пише Bloomberg.

Данните създават и нови притеснения за централната банка, която обсъжда нови стимули за подхранване на растежа. Трима членове на управителния съвет, включително гуверньорът Марк Карни, намекнаха за възможността за ново намаляване на лихвите, което свали паунда.

През ноември брутният вътрешен продукт се свива с 0,3%. През декември е нужен растеж от 0,1% или 0,2%, за да се избегне свиване през четвъртото тримесечие. Спрямо същия период на миналата година икономиката расте с 0,6% - най-слабият темп от средата на 2012 г.

Паундът падна за пети ден срещу долара до $1,297.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз в края на този месец, а съмненията, че премиерът Борис Джонсън ще успее да постигне търговска сделка с блока до края на годината растат.

Производството намалява с 1,7% през ноември, което частично отразява затварянето на автомобилните заводи, които готвеха за излизане на 31 октомври.

Щетите от Brexit за Великобритания вече достигнаха £130 милиарда

Щетите от Brexit за Великобритания вече достигнаха £130 милиарда

А през тази година ще набъбнат с още £70 милиарда