След като се срина до първата си рецесия от четвърт век насам през миналата година, икономиката на Индия е напът да се върне към силното си представяне отпреди кризата през настоящите 12 месеца.

Според изчисленията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през фискалната 2021 година, която започва през април, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 12,6%.

Ако този растеж бъде постигнат, Индия ще се превърне в най-бързо растящата голяма икономика, като открадне короната на Китай. Експертите от ОИСР очакват ръстът на китайския БВП да не надхвърли 7,8 на сто през настоящата година.

През последното тримесечие на 2020 година Индия отчете 0,4% ръст на БВП, като така излезе от рецесията. За цялата изминала година обаче икономиката на страната се сви с около 7 на сто.

Очакванията на ОИСР за възстановяването на най-голямата икономика в света са в рамките на 6,5% за 2021 година, което е доста по-бърз растеж от предходно прогнозирания такъв от 3,3 на сто.

Прогнозата за Еврозоната е за ръст на БВП в рамките на 5,1 на сто, а за по-тежко засегнатата Великобритания - от 3,9 на сто.