Индонезия изпадна в първата си рецесия от 22 години насам заради икономическите щети от пандемията от коронавирус. Най-голямата икономика на Югоизточна Азия отчете ръст от 3,49% през третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2019 г. След спада от над 5% през второто тримесечие на 2020 г., това тласна Индонезия към рецесия, предава BBC.

За последен път страната изпадна в рецесия по време на азиатската финансова криза от 1998 г. Прогнозите на властите са че 3,5 милиона души могат да загубят работата си поради икономическия спад. Индонезия има най-висок процент на заразяване в региона.

В капан

Селското стопанство е основен компонент на икономиката на Индонезия и страната разчита основно на туристи. Милиони посещават Бали всяка година в търсене на пусти плажове и индуски храмове. Но броят на търсите рязко спадна, откакто Индонезия затвори границите си. Спадът на икономическия растеж от 3,49% през юли до септември е малко по-лош от 3%-те, които икономистите прогнозираха.

Столицата Джакарта влезе във втора почти пълна карантина за четири седмици от средата на септември до сега, с нарастващите случаи, които обтягат здравната система.

Властите обещаха да увеличат разходите, за да противодействат на въздействието на пандемията и брутния вътрешен продукт (БВП) на Индонезия да се върне към ръст.