Инфлацията в Швеция достигна 28 ръст през ноември. Цените са се покачили с 3,6%, най-вече заради по-високата цена на енергоносителите. Това обявяват от статистическо бюро на страната.

За сравнение, месец по-рано инфлацията е 3,1%. Инфлацията е е следствие основно от поскъпването на електроенергията и горивата.

През миналия месец са се покачили цени на пакетните екскурзии, храната, безалкохолните напитки, ресторантьорските и хотелските услуги и различни стоки и услуги. Цената на дрехите също се повишиват през ноември, но това е заради обичайните сезонни промени.

Според ръководителя на статистическото ведомство Микаел Нурдин, "покачването на цените на енергията допринесе за най-високия процент на инфлация от декември 1993 г. насам".

В ЕС увеличение на цените на газа е сериозно, а това доведе до по-високи цени на електроенергията, което оказва натиск върху потребителите и икономиката. Ниските нива на газ в хранилищата преди началото на отоплителния сезон са една от причините за повишените цени.