Испания отново е една от най-предпочитаните световни дестнации за туризъм. Броят на посетителите в страната расте за 5-а поредна година, въпреки терористичните атаки в Каталуния и политическата несигурност, породена от сепаратистиките амбиции в региона.

Иберийската държава, където туристическият бранш формира 11% от икономиката, отчита скок на международните посетители през 2017 г. Те са се повишили с 8.9% на годишна база, достигайки 82 млн. души, с което страната изпреварва САЩ и се превръща във втората най-посещавана след Франция.

Туристическите разходи също бележат нов рекорд през изминалата година, нараствайки с 12.4%.

Британците остават най-голямата група от туристи в Испания. За периода януари-август 2017 г. 18 млн. от тях са посетили средиземноморската държава, което е със 7% повече от година по-рано.

Каталуния във фокус

Каталуния остава най-посещаваният испански регион, въпреки терористичните нападения през август, които взеха 16 жертви, а повече от 100 души бяха ранени.

Туризмът в столицата на региона Барселона леко намаля след атаките, а след това отново спадна през октомври след като незаконният референдум за независимост доведе до полицейско насилие и масови протести, но после отново се възстанови.

Секторът се възползва и от бума в отдаването под наем на апартаменти на туристи чрез уеб платформи като Airbnb. Това обаче предизвика недоволство в популярни дестинации като Барселона, Палма де Майорка и Сан Себастиян, тъй като местните се оплакват от спад в дългосрочните наеми и покачващите се цени.

Растежът в туризма доведе до увеличаване на бизнес активността в сектора, включително увеличаване на интереса към сливания и придобивания между хотелски групи и очакван рекорден брой пътници на испанските летища.

NH Hotels отхвърли оферта за поглъщане от конкурента Barcelo, сливането, което би създало най-голямата верига от хотели в страната. Въпреки това хотелската компания заяви, че ще продължи да анализира бъдещите стратегически възможности.

Секторът ще продължи да расте и през следващите години, заради очакваното икономическо подобрение в родните страни на посетителите и увеличените полети и дестинации, предвижда туристическата асоциация Exceltur.

"Испанските туристически компании очакват ръст от 5.6% в приходите си и 5.3% ръст на печалбите си през 2018 г.", заяви вицепрезидентът на Exceltur Хосе Луис Сореда.

Общият растеж на сектора обаче може да се забави леко тази година до 3,3% на годишна база от годишно увеличение от 4,4% през 2017 г., което отчасти се дължи на много туристи, които се завръщат в дестинации в Северна Африка и Турция, каза Сореда.