Най-богатите страни в света са монополизирали над половината от настоящите и прогнозираните дози ваксини. В същото време по-бедните страни се опитват да си осигурят необходимите дози. Това са основните твърдения в доклад на организацията в борбата с бедността ONE Campaign, публикуван преди дни и цитиран от euobserver.com

Досега едва десет държави са се сдобили със 75% от всички ваксини срещу Covid-19 - докато 130 страни все още не са получили нито една доза.

В своя анализа се посочва, че 27-те държави от ЕС, както и Австралия, Канада, Япония, Великобритания и САЩ вече са осигурили общо над три милиарда дози одобрени ваксини - почти един милиард повече дози, отколкото са им необходими за ваксинация всички граждани. Междувременно останалият свят е успял да закупи само 2,5 милиарда дози.

Излишните дози, които са при богатите страни, биха били достатъчни за ваксиниране на цялото възрастно население на Африка, пише в доклада.

Само ЕС си е осигурил 2,6 милиарда дози ваксини, което би позволило на блока да ваксинира всеки гражданин на ЕС два пъти, и въпреки това са остават почти 500 милиона дози, според групата.

Експерти: Забраната на ЕС за износ на ваксини може да срине глобалното предлагане

Експерти: Забраната на ЕС за износ на ваксини може да срине глобалното предлагане

Други страни може да предприемат същия ход

Докладът се на базира на сключените договори с петте водещи производители на ваксини Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax.

Според организациите за борбата с бедността монополът на ваксините от богатите страни, може да доведе до два пъти повече смъртност от инфекцията.

Миналия месец ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви, че светът е на ръба на "катастрофален морален провал" заради неравномерното разпределение на ваксините. СЗО препоръчва на всички страни да ваксинират поне 20 на сто от населението, като най-важно е да се обхванат здравните работници и най-уязвимите групи, преди да се пристъпи към по-масово поставяне на ваксините.

Съгласно стратегията за ваксиниране на ЕС, държавите-членки по желание могат да споделят дози от ваксините с по-бедните си съседки.

Френският президент Еманюел Макрон призова САЩ и страните-членки на ЕС да разпределят до пет процента от настоящите си доставки на ваксините за развиващите се страни.

ЕС е един от водещите участници в COVAX с над 2,2 млрд. Евро. САЩ обещаха 3,2 млрд. Евро за засилване на глобалните усилия за ваксинация. Covax е международен механизъм, предназначен да улесни получаването на ваксини в по-бедни страни. Съгласно условията страните с високи доходи плащат за закупуване на ваксини, като по този начин субсидират така наречените "финансирани държави". Според предварително обявените планове, до края на 2021 г. 2 милиарда дози ваксина трябва да бъдат разпределени равномерно по света.

Nestle планира да се включи в разпространението на ваксините

Най-голямата компания за храни в света планира да помогне в разпространението на ваксините

Още от началото на пандемията компанията си партнира с Международната федерация на Червения кръст

Индонезия, Филипините, Тайланд и Нигерия са сключили договори за получаване на китайската ваксина Sinovac, докато руската Sputnik V вече е одобрена в 26 страни, включително Алжир, Аржентина, Армения, Беларус, Боливия и Гвинея.

Миналата седмица председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен изрази съмнения относно ваксината Sputnik V, задавайки въпроса защо "Русия предлага милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ".

Според Москва коментарите на фон дер Лайен може да са опит за политизиране на на въпроса или недостатъчна информираност по отношение на докладваната 92-процентова ефективност на ваксината.

10-те най-заможни спечелиха толкова през 2020 г., че могат да купят ваксини за всички хора на планетата

10-те най-заможни спечелиха толкова през 2020 г., че могат да купят ваксини за всички хора на планетата

Пандемията е довела и до най-тежката криза, по отношение на безработицата, от 90 години насам

Друго проучване сочи, че докато по-голямата част от възрастното население в богатите страни ще бъде ваксинирано до средата на 2022 г., около 85 от по-бедните страни може да нямат широк достъп до ваксини най-рано до 2023 г.