Износът на Италия за Китай се е утроил за малко повече от година, но никой не може да обясни защо. Износът нарасна до над 3 милиарда евро през февруари, което е ръст от 131% спрямо година по-рано. Скокът през предходния месец е бил от 137%. През януари 2022 година Италия е изнесла около 1 милиард евро стоки и услуги за икономика номер 2 в света.

Подобен подем в износа би бил трудно обясним при нормални обстоятелства, но фона на войната на Русия в Украйна и сътресенията във веригата на доставки, това е направо мистериозно.

Въпреки, че Италия е единствената страна от Г-7, която се е присъединила към инвестиционния план на Китай - инициативата "Един пояс, един път", то икономическите ползи от подобен съюз от 2019 г. насам са ограничени.

Освен това отношенията между двете страни са охладнели значително. Премиерът на Италия Джорджия Мелони даде знак на американските власти, че ще се оттегли от спорната сделка с Китай преди края на годината, пише Bloomberg.

Китай намали драстично доларите при международните си разплащания, юанът ги измести

Китай намали драстично доларите при международните си разплащания, юанът ги измести

А до 2010 г., страната практически не е ползвала собствената си валута при международната търговия

Това, което прави данните още по-озадачаващи, е, че всичко се свежда до много специфичен сектор: фармацевтични продукти и по-скоро "медикаменти за терапевтични или профилактични цели".

Износът на този вид продукти се е увеличил до до 1,84 милиарда евро през февруари. За сравнение той е бил 98,5 милиона евро година по-рано. Тази група стоки представлява почти две трети от целия италиански износ за Китай.

Според някои италиански медии движещата сила е китайско търсене на химикала UDCA, който се използва най-вече в лекарства за черния дроб и за който се твърди, най-вероятно без причина, че помага за предотвратяване на Covid.

Но търсенето на UDCA само по себе си не обяснява пика на износа. Италианската компания Industria Chimica Emiliana, която е най-големият производител в света на UDCA, има годишни продажби от около 300 милиона евро, което е малка част от скока на фармацевтичния износ от Италия за Китай.

Освен това според последните китайски данни има малко доказателства, че тези продукти пристигат масово. Лекарствата трябва да стигнат до Китай, за да бъдат отчетени в данните за търговията през април.

Едно от обясненията може да е изместването на регионалната търговия.

Според директора на Eurasia Group Питър Черети по-големите италиански фармацевтични производители доставят колкото се може повече от своите продукти. Някои германски и други лекарства, произведени в Европейския съюз отиват в Италия за реекспорт и в Китай.