Мудният износ на пшеница от Европейския съюз през настоящия селскостопански сезон ще доведе до увеличаване на крайните запаси с над 50% до 15,3 млн. тона, се посочва в "Селскостопанската прогноза" на Европейската комисия. Официалните данни за износа от митническите служби на държавите членки обаче предполагат още по-голям ръст.

За първите 9 месеца на сезона износът на пшеница от ЕС е намалял с 9%, твърдят от ЕК.

"Износителите на пшеница от ЕС са изправени през ожесточена конкуренция от страна на Русия и Аржентина, които захранват Египет и Мароко благодарение на големите наличности и благоприятния обменен курс на своите валути", изтъкват от комисията.

Митническите данни обаче показват, че от началото на сезона (1 юли 2017 г.) до 4 април от ЕС са изнесени 14,5 млн. тона пшеница, което означава спад от 25% спрямо същата дата на миналата година, пише sinor.bg.

От ЕК очакват износът да достигне 23 млн. тона през сезона, но за да се случи това, доставките за трети страни трябва да нараснат до средно 2,83 млн. тона месечно през следващите 3 месеца от 1,6 млн. тона през първите 9 месеца на сезона. При положение, че тази прогноза едва ли ще се оправдае, крайните запаси в общността може да се окажат още по-големи

При царевицата положението е подобно, макар и не чак толкова тежко - в абсолютни стойности ръстът на крайните запаси се прогнозира близък до този на пшеницата (с 4,3 млн. тона), но до 21,7 млн. тона, или с малко под 25%.

От ЕК посочват като причини спада в потреблението заради насочването на животновъдите към маслодайните култури за фураж и нарасналият с 10% внос на зърнената култура в ЕС. Оттам припомнят и увеличаването на производството през настоящия сезон в общността до 65,5 млн. тона, или с 4% над средния резултат за последните 5 години, но прогнозират, че то ще намалее през следващия сезон до средния дългогодишен показател.