Износът на Южна Корея се увеличи до най-високите си нива от 1988 г. на фона на увеличеното търсенето на продукти от азиатската страна, пише Bloomberg.

Износът за чужбина се увеличил с 45,6% по данни на министерството на търговията. Прогнозите на икономистите сочеха увеличение от 48,9%. Износът за Китай нарасна с цели 22,7%, а доставките на полупроводници се увеличават с 24,5%.

Въпреки, че износът е частично завишен от спада от 24% през миналата година, данните потвърждават виждането, че глобалната търговия се възстановява от пандемията, а икономическата експанзия на Корея нараства.

Износът на Южна Корея се възприема като барометър на световното търсене. Страната е дом на световно известни производители на чипове, автомобили и смартфони.

Според данните износът на петролни продукти е нараснал с 164,1%. Общият износ за САЩ е нараснал с 62,8%, този за Япония с 32,1%, а за Европейския съюз с 62,8%.

Общият внос е нараснал с 37,9% на годишна база.

Износът е ключов фактор за постигането на прогнозите на Корейската централна банка за икономически растеж от 4% през тази година. Потреблението на Корея също се възстановява.