Цените на петрола продължават да се повишават и в понеделник, след като в петък се качиха до максимумите от средата на септември нива заради данните за по-съществен от очаквания спад на американските запаси.

Фючърсите за февруари на суровия петрол сорт Brent на лондонската борса Exchange Futures ICE днес сутринта поскъпнаха с $0,21, до $ 68,37 за барел. В петък цената на тези контракти се повиши с $0,24 (0,35%), до $ 68,16 за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI фючърси на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачват с $0,06 - до $ 61,78 за барел. При затварянето на пазара в петък цената им бе 61,72 долара за барел, което е над $ 0,04 по-висока от предходната сесия.

През миналата седмица Brent поскъпна с 1%, а WTI - с 2.1%, а увеличение на цените бе отбелязано за четвърта поредна седмица.

Доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван миналия петък, показа спад на запасите от нефт в Съединените щати за седмицата, приключваща на 20 декември, с 5,467 милиона барела. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно прогнозираха намаляване на стоковите резерви с 3 милиона барела.

Цените на петрола могат да завършат текущата година с максимален ръст от 2016 г. поради пробив в търговските преговори между САЩ и Китай, както и сключването от страните, участнички в пакта ОПЕК + на споразумение за допълнително ограничаване на производството.

Експертите обаче очакват забавяне на петролното ценово рали в бъдеще.

"Най-добрият темп на повишаване на цените вероятно е зад нас", смята главният анализатор на Oanda Джефри Халей, цитиран от Bloomberg. Той отбелязва по-специално, слабите шансове за пълномащабно търговско споразумение между САЩ и Китай, което ще ограничи възхода на петролния пазар.