Изначално беше известно, че затварянето на икономиката няма да се отрази добре на представянето на страните и бизнесите през настоящата година. Но след неколкократни предупреждения от страна на ООН, все повече независими изследователи се включват към мрачните прогнози.

Последната от тях е, че затварянето на стопанствата ще увеличи бедността, при това драматично. Според Pulitzer Center on Crisis Reporting, политиките глобално ще доведат до изпадането в екстремна бедност на над 100 млн. души повече, отколкото ако не бяха взимани мерки, предаде Zero Hedge.

ООН: Мерките срещу коронавируса ще доведат до над 260 милиона гладуващи

ООН: Мерките срещу коронавируса ще доведат до над 260 милиона гладуващи

Това е най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война насам, коментира директорът на програмата.

Екстремната бедност е състояние, при което човек разполага с 1,90 долара дневно, а по-рано тази година от ООН обявиха, че "това е значително под всяка концепция за достоен живот." От организацията припомнят, че към момента в тази категория попадат почти 740 млн. души, над 50% от които са концентрирани само в пет държави: Етиопия, Индия, Нигерия, Конго и Бангладеш.

Именно те ще понесат най-тежко и удара от затварянето на икономиките и сега. "Докладът може да породи дискусия дали самите мерки няма да причинят по-голяма смъртност от коронавируса по света, тъй като екстремната бедност се свързва пряко с преждевременна смърт", посочват от Zero Hedge.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

От друга страна, отново заради мерките, много пациенти, страдащи от други заболявания или нуждаещи се от планови операции, няма да могат да получат достъп до медицинско обслужване. Според Imperial College London и John Hopkins University, само пациентите с туберкулоза, които ще изгубят живота си заради това, ще е 1,4 млн. души глобално. При болните от рак, броят на починалите, които иначе можеше да бъдат спасени, вероятно ще е значително по-голям.