Има само няколко инвеститори, които успяха да преминат икономическите бури през последните четири десетилетия и да насочат фирмите си към монументална възвръщаемост. Има още по-малко хора, които са направили това и са установили принципи за инвестиране, управление и професионален растеж, които са станали основи на финансовата индустрия. Рей Далио е един от тези хора.

Далио е основател и главен инвестиционен директор на Bridgewater Associates, който стартира от апартамента си с две спални в Ню Йорк през 1975 г. Той превръща компанията в инвестиционна компания, която управлява около 160 милиарда долара за приблизително 350 глобални институционални клиенти.

В най-новата си книга "Принципи за навигация при кризи с голям дълг" Далио и неговият екип от Bridgewater правят задълбочени изследвания на икономическите събития, свързани с миналите дългови кризи и как компанията успя да използва тези знания, за да предвиди кризата през 2008 г. Изданието Investopediа прави интервю с гениалния инвеститор, за тези събития и къде той вижда света в бъдеще.

Как последното десетилетие ще оформи следващите две?

Далио: Има четири основни сили, които гледам, за да разбера какво е най-вероятно да се случи. Първо, влиянието на технологиите върху нашата производителност, начин на живот и заетост. След това разликата в богатството и социалната и политическата пропаст, която се получава от нея. Освен това икономическите цикли и намалената ефективност на паричната политика на стимули, като възможност за борба със следващия икономически спад. И четвъртата голяма сила ще бъде възходът на Китай.

Когато гледам промените в технологиите и тяхното въздействие върху производителността и работните места, мисля, че това ще бъде голяма сила, която ще ни осигури капацитет за повишаване на жизнения стандарт за някои, но ще остави много хора без работа и ще разшири разликата в богатството. Решението как да се справим с тази сила, за да получим ползите от нея без вредните последици, ще бъде едно от големите предизвикателства на нашето общество през следващите 20 години, за които питате.

Вярвам, че разликата в богатството и политическата пропаст, която върви заедно с нея, ще бъде голяма, лоша сила, при следващия икономически спад, който със сигурност ще настъпи в началото на следващия период от 20 години и че няма да бъде лесно да се преодолее от централните банки, защото техните правомощия ще бъдат по-малко, защото няма да могат да намалят много лихвите и количественото облекчаване няма да бъде толкова ефективно.

Неравенство на богатството

Далио: Струва ми се, че почти сигурно ще влезем в период, в който ще има по-големи дефицити в държавния бюджет, че централните банки ще трябва да отпечатват пари за финансиране, което ще изисква координация между фискалната и паричната политика, която може да бъде предизвикателство при силно поляризираната политика в околния свят. Така че ще се изправим пред това предизвикателство. От това как ще се справим ще зависи и големината на ефекта.

Не мога да бъда оптимист относно политическото сътрудничество, което ще съществува, за да прогнозирам правилните фискални политики и не мога да бъда оптимист относно сътрудничеството, което ще видим между фискалната и паричната политика. С тази 20-годишна перспектива, за която ме питате, мисля, че е вероятно ниските или отрицателните лихви и печатането на пари за финансиране на дефицита да направят нежелателно притежаването на дългове в долари, евро и йени. И това ще доведе до намаляване на ролята на тези валути, като резервни. Какво ще ги замести? Въпреки че не съм сигурен, очаквам златото, китайският юан и цифровите валути да са по-важни в бъдеще.

Възходът на Китай

Далио: Относно възхода на Китай, макар че това ще бъде голяма сила, която ще промени световния ред, какво точно ще означава, ще зависи от това колко добре ще се справи, както и от мъдростта на лидерите на двете страни. Съществува концепция, наречена Капан на Тукидид, което означава, че в историята през последните 500 години е имало 16 случая в които една нарастваща сила е предизвиквала съществуваща сила. Сега Китай предизвиква Съединените щати. Дванадесет от тези предизвикателства са завършвали с война. Не мога да коментирам дали ще има откровена война, но мисля, че ще има доста голям конфликт между Китай и Съединените щати. Ще бъдем в свят, в който е вероятно Китай да бъде по-голям и по-важен в повечето измерения от САЩ. Ако мъдрите лидери измислят как да го направят печеливша връзка, може да е чудесно, но ми е трудно да съм оптимист.

Растежът на неравенството на доходите

Далио: Да. Вярвам, че светът или трябва да бъде реформиран, за да бъде по-справедлив - с други думи да осигури по-равна възможност и по-търпими икономически резултати за повече хора - или ще има вреден голям преход към социализма, който вероятно ще стигне дотам, че ще навреди на ефективността на икономиката. Мисля, че е доста очевидно, че поради нарастващата полярност на богатството / доходите навлизаме в ера на по-голям вътрешен конфликт.

Влиянието на изменението на климата

Далио: Най-малкото изменението на климата ще бъде скъп разрушител; по-голямо ще е много по-лошо. Това ще доведе до промяна на площите, които някога са били продуктивни, и тяхното намаляване, особено в селскостопанското производство. Това ще доведе до промени в морското равнище, които ще повлияят на разходите за инфраструктура. Ще създаде по-големи и по-чести бури, които ще доведат до по-големи щети. Ще се отрази и на миграцията и къде хората ще искат да живеят. Може да е по-лошо от това. Мисля, че това ще доведе до технологични промени, които ще бъдат фокусирани върху това как да се справим ефективно. Все още не знам как ще изглеждат те.

Какво може да ни научи историята за бъдещето?

Далио: Краят на 30-те години на миналия век беше най-новият аналогичен период, тъй като за последен път бяха наблюдавани тези четири сили. От 1929-1932 г. имахме дългова криза, при която лихвите стигнаха до нула, което доведе до печатане на парите. През 2008 г. имахме дългова криза, при която лихвите стигнаха до нула, което доведе до печатане на пари. И в двата случая това изтласка цените на акциите и икономиката по-високо, което облагодетелства богатите спрямо бедните, което доведе до засилен популизъм или отляво, или отдясно, което доведе до по-големи вътрешни и външни конфликти. И в двата случая имаше нарастващи световни сили, оспорващи съществуващата световна сила.

За да е ясно, не казвам, че ни е предопределено да имаме същите резултати като през 30-те, защото не вярвам, че това е така. Казвам, че връзката между причините и ефектите е ясна, така че ако имаме икономически спад с голямото богатство и политически пропуски и факта, че централните банки не разполагат със същите правомощия да намаляват негативното въздействие и имаме голяма нарастваща сила, предизвикваща съществуващата световна сила - то ще имаме всички тези неща - ще имаме големи рискове, които ще тестват мъдростта на нашите лидери да се справят адекватно с тях.