Индия може да се възползва от последиците от търговската война между САЩ и Китай, която продължава вече повече от година коментира CNBC, позовавайки се на експерти..

За да избегнат наложените от администрацията на Тръмп допълнителни мита върху почти целия китайски внос в САЩ някои компании прехвърлят производството от Китай в други страни от азиатския регион като Виетнам например. Но Индия също може да се възползва от този процес.

Индия може да увеличи глобалния си външнотърговски дял в условията на търговски конфликт между САЩ и Китай, особено в онези категории стоки, за които САЩ наложиха мита върху китайския внос, пише в августовски си доклад Радхика Рао, икономист от сингапурската банка DBS Group. "Това е възможност, от която Индия би могла да се възползва, тъй като производителите търсят алтернативни направления", смята експертът.

Виетнам излиза като победител от търговската война, като внася все повече в САЩ

Виетнам излиза като победител от търговската война, като внася все повече в САЩ

С този темп страната съвсем скоро може да изпревари и Великобритания, Индия и Франция

Трите основни сектора в Индия, които могат да се възползват от търговската война, са фармацевтиката, химическата промишленост и машиностроенето, заявява Рао пред CNBC. Индия вече е глобално конкурентоспособна в тези отрасли, отбелязва тя.

Други индустриални сектори, които също могат да спечелят, са особено производителите на текстил, обувки и електроника, смята Раджив Бисвас, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион в консултантската компания IHS Markit.

Индийската икономика може да извлече ползи от търговския конфликт между САЩ и Китай в размер на около 11 милиарда долара, пише в доклада си Рао като се позовава на оценки от Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Използва ли Индия потенциала на човешкия си капитал?

Използва ли Индия потенциала на човешкия си капитал?

Страната е дом на най-много млади и конкурентоспособни хора в света

Междувременно в Индия бизнесът е изправен пред някои сериозни препятствия. Така например, действащото законодателство за земите затруднява частния сектор да получи пространство за производствени мощности, заяви Кунал Кунду, икономист от Societe Generale.

Друг проблем е, че трудовото законодателство в Индия е "изключително сложно и тежко", отбеляза Кунду и добави, че реформите в областта на земята и труда са по-важни за развитието на индустриалното производство.