Държавата на всеобщото благоденствие или държавата на всеобщото благосъстояние, наричана още Скандинавски или Шведски модел, е теория и практика за икономическо устройство на държавата, послужила като социален модел, съграден на базата на социалната държава на Ото фон Бисмарк.

Този тип държава се появява в някои страни от Средна, Западна и предимно Северна Европа през 60-те години на 20 век.

Страните, които влизат в този модел са пет: Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Исландия

Британско издание Economist наскоро нарече Швеция, Финландия, Норвегия и Дания "супермодели".

"Ако можехме да избираме страната, в която да се родим, със сигурност бихме предпочели една от тези държави", пише списанието.

Швеция постепенно се отказва от парите в брой: какви ще са последствията

Богатата европейска държава, която постепенно се отказва от парите в брой: какви ще са последствията

Цифровите пари ли са бъдещето?

Особено в условията на сегашната тежка криза европейският Север изглежда като оазис на спокойствие и благоденствие. А най-впечатляващо е как тези държави успяват да съчетаят балансираните си бюджети със своите изключително добре развити системи за социално подпомагане.

И в четирите цитирани страни държавният дълг е доста под 50 на сто от БВП. За сравнение: в ЕС средната стойност е над 80 процента.

В скандинавския икономически модел всеки вижда нещо различно. Евроскептиците твърдят, че шведската крона е истинският гарант за силата на националната икономика, привържениците на еврото пък сочат Финландия, която е отличничката в еврозоната, тъй като има най-високия възможен кредитен рейтинг "ААА".

Левите политици на свой ред изтъкват високия държавен дял в икономиката и успехите на големите държавни концерни, а радетелите на либералната пазарна икономика посочват предимствата на гъвкавия датски пазар на труда, справящ се без сериозни съкращения.

Други хвалят радикалната реформа в шведското образование, където днес гимназиите функционират като акционерни дружества. От тази гледна точка европейският Север трудно може да бъде разглеждан като универсален модел за останалата част от света.

Скандинавският модел представлява комбинация от различни идеи за реформи, подкрепени от едни от най-високите данъци в света.

Така или иначе, скандинавските срани са живото доказателство, че е възможно да има едновремено висок икономически растеж, силен бизнес и също толкова силна социална държава в условията на пазарна икономика.

Финландия за четвърти пореден път е обявена за най-щастливата държава в света

Финландия за четвърти пореден път е обявена за най-щастливата държава в света

Най-нещастните държави според доклада на ООН са Зимбабве и Танзания