България не може да очаква, че със заменяне на лева с еврото това автоматично ще доведе до по-висок растеж за икономиката. За да се стигне до него, е необходимо да бъдат направени допълнителни усилия от държавата. Като основна очаквана полза може да се посочат по-ниските разходи за извършване на чуждестранни транзакции, които могат да спестят на страната по няколко милиона евро годишно.

Това мнение изрази директорът на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS) Даниел Грос в рамките на Годишната среща на бизнеса и правителството, организирана от "Капитал".

"Общото ми заключение е, че ползите от присъединяването на България към Еврозоната ще бъдат големи, но няма да има автоматичен бум на растежа. Правителството трябва да работи в тази посока и да даде своя принос", посочи експертът.

По неговите думи българската икономика се представя много по-добре в сравнение с преди 20 години, но все пак не толкова добре от очакваното.

"България се представя по-добре от Гърция, например, но по-зле от други европейски страни. Основната причина за това се корени в спецификата на търговията", смята Грос.

Експертът акцентира върху това, че страната ни изнася повече стоки с ниска добавена стойност в сравнение с Румъния, която се представя по-добре в тази посока. Грос даде пример конкретно с автомобилната индустрия, при която северната ни съседка все още ни изпреварва осезаемо.

"3% от експорта на България се генерира от сектора при 18% за Румъния. Да, страната постави добро начало с инвестициите в индустрията, но има още какво да се направи в тази посока", обяснява той.

По думите на Даниел Грос България ще може да се възползва от европейските вериги за доставки с приемането на еврото. "Държавата обаче трябва да се възползва правилно от тези възможности", допълни той.

По отношение на очакванията за привличане на повече преки чуждестранни инвестиции след като страната ни премине към единната европейска валута, експертът посочи, че е скептичен в това отношение. "Може да бъдат привлечени допълнителни чуждестранни инвестиции, но не смятам, че те ще се увеличат съществено", каза Грос.

За темата с нивото на лихвите и дали те биха се понижили значително в България, експертът коментира: "Лихвите в страната има накъде да падат в сравнение с други пазари в Европейския съюз. Все пак обаче трябва да бъдем благоразумни по отношение на това понижение.".

"Можем да кажем, че лихвите ще паднат, но това трябва да е на фона на подобряване на икономиката и на въвеждането на необходимите реформи от страна на държавата", посочи още Грос.

Според специалиста една от най-съществените положителни промени за България при приемането на еврото ще дойде от понижаването на разходите за извършване на чуждестранни транзакции.

"Доста вероятно е тези разходи да паднат и това е важен аргумент за българската икономика. С въвеждането на европейските платежни системи могат да бъдат спестени по няколко милиона евро годишно", смята той.

По темата за възможния ефект от приемането на единната валута върху пазара на имоти у нас, специалистът пазарни проучвания за ЦИЕ в Colliers International Марк Робинсън коментира, че с евентуалното понижение на лихвите може да се очаква скок на стойностите на жилищата.

"Приемането на еврото ще доведе до повече инвестиции в българския имотен сектор. Това обаче ще свързано не толкова с лихвите, колкото с възприемането на страната вече като част от Еврозоната", смята той.

"Азия е голям инвеститор в имоти в Източна Европа, конкретно в Полша. Това обаче не важи за страни, като България и Румъния", обясни Робинсън.

По неговите думи големите азиатски инвеститори залагат най-вече на сигурността и на репутацията, когато избират страни, към които да насочат вложенията си.

"С въвеждането на единната валута в страната ще дойдат тези инвеститори и това ще бъде, защото те вече ще възприемат България като част от Еврозоната", допълни Робинсън.