На фона на спрени газови доставки към страната ни днес Комисията за енергийно и водно регулиране се събира на открито заседание, за да реши каква ще бъде цената на газа за май.

Очакванията са основна тема на заседанието да бъде именно спирането на синьото гориво за България от Русия, а също и какви са алтернативните варианти за получаване на доставки от Гърция.

Икономист: Най-големият потребител на газ е Топлофикация София, а вторият - Нефтохим – Бургас

Икономист: Най-големият потребител на газ е Топлофикация София, а вторият - Нефтохим – Бургас

Потреблението на газ в България е толкова малко, че може да се покрие от един танкер с втечнен газ месечно

На заседанието се очаква "Булгаргаз" да даде разяснения какви количества газ и откъде ще бъдат внесени у нас, както и как това ще се отрази на крайната цена за клиентите. Според вицепремиера Асен Василев алтернативни доставки на синьо гориво са осигурени, но те са с около 20% по-скъпи.

"Ние не говорим да не се повишава цената на газа, очакваме да се снижи цената. Управляващите стъпиха на неприемливи цени като нещо нормално и казаха: Няма да се повиши цената на газа", заяви в ефира на БНТ Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

Българският бизнес иска възобновяване на доставките на руски газ

Българският бизнес иска възобновяване на доставките на руски газ

Работодателските организации и икономическият министър настояват за компенсации за високите цени на електроенергията

По думите му вицепремиерът Асен Василев е обявил, че България има възможност да транзитира 20 милиарда кубични метра газ, но според Павлов това не е вярно.

"Имаме 2 тръби, които отиват към Турция. Едната е в посока Турция, другата е обратно, няма такава проводимост на системата", допълни Пламен Павлов. Той изрази мнение, че могат да се водят преговори с "Газпром".

Според енергийния експерт Васко Начев е възможно до седмица-две "Газпром експорт"да възстанови доставките на синьо гориво към България.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли
Обновена

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли

Еленко Божков прогнозира 30% ръст на цената на алтернативното гориво

"Противно на всеобщото схващане Булгаргаз не е единственото дружество у нас, което може да осъществява търговия с природен газ. Уточнението е необходимо, защото в последни дни различни политически представители посочват, че в търговията с природен газ се наместват посредници", обясни той за Business Novinite. По думите му всъщност става въпрос за отделни компании, които имат свои доставчици и клиенти и по никакъв начин не представляват трета страна по договорите между Газпром и Булгаргаз.

Оказва се, че у нас има над 40 компаниите, които имат лиценз за търговия с природен газ към края на февруари. От тях около 10 са с по-голям пазарен дял, като сред тях освен от България има такива от Румъния, Гърция, Швейцария, Италия.

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

Решението е едностранно

Припомняме, че от 27 aпpил 2022 г. страната ни остана без руски газ, въпреки, че e изпълнилa изцялo зaдължeниятa cи и e извъpшилa вcичĸи плaщaния, изиcĸвaни пo нacтoящия дoгoвop. Единствената друга страна, към която Москва налага подобна санкция е Полша.

"Към края на работния ден на 26 април Газпром експорт не получи плащания за доставките на газ през април от тези компании Булгаргаз (България) и PGNiG (Полша) в рубли, в съответствие с указа на президента на Русия. Федерация № 172 от 31 март 2022 г. г. плащанията за газ, доставен от 1 април, трябва да се извършват в рубли, като се използват новите данни, за които контрагентите са уведомени своевременно", се казва в съобщение на компанията, цитирано от Интерфакс.

 Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?

Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?

Българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора е завършена на 91%

В тази връзка от "Газпром експорт" уведомили "Булгаргаз" и PGNiG (Полша) за спиране на доставките на газ - от 27 април до извършване на плащането по реда, установен с указа.