Китай драстично увеличи вноса на въглища през септември - със 76% спрямо същия месец на миналата година, до близо 33 млн. т. Това съобщи Прайм ТАСС, цитирайки публикувани днес данни на държавното статистическото бюро на Китай. А спрямо август 2021 г., вносът през септември е нараснал с 14,7%.

В същото време, добивът на въглища през септември в страната е намалял с близо 1% на годишна база, а спрямо септември 2019 г., намалението е с 1,8%.

За периода януари-септември 2021 г. добивът на въглища в Китай бележи ръст от 3,7%, до 2,93 млрд. тона, сочат още официалните статистически данни. Вносът на въглища за деветте месеца на годината, спрямо същия период на 2020 г., е намалял с 3,6% до 230,4 млн. т.

Властите в няколко провинции в североизточната част на Китай от средата на септември се опитват да се справят с прекъсванията в електроснабдяването и отоплението. Проблемите възникнаха, основно заради недостига на поскъпващите въглища и повишението на цените на природния газ.

И най-мръсните въглища поскъпват заради кризата в Китай

И най-мръсните въглища поскъпват заради кризата в Китай

Миналата година цената им бе около $20. Сега се продават срещу $120

Наскоро беше съобщено, че трите основни въгледобивни района на страната са обещали през четвъртото тримесечие на годината да доставят допълнително 145 млн. т въглища на снижени цени за електроцентралите на други райони на страната, където има недостиг на електроенергия.

Същевременно китайските власти продължават усилията си за намаляване на вредните емисии, включващи ограничаване използването на въглища и стремеж към "зелена" икономика.