Пекин ускорява опита си да се превърне в световен лидер в ключови технологии и планира да налее над един трилион долара в икономиката чрез инвестиции в безжични мрежи и изкуствен интелект, пише Bloomberg.

Планът на президентът Си Дзинпин предвижда Китай да инвестира $1,4 трлн. до 2025 г., като призовава местните правителства и технологични гиганти като Huawei да изградят 5G мобилни мрежи, камери, сензори и да разработят AI софтуер, които да станат основата на редица дейности от автономно шофиране през автоматизирани заводи до масово следене.

Инициативата ще помогне основно на местните гиганти като Alibaba, Huawei и SenseTime Group за сметка на щатските компании. В нарастването на технологичния национализъм, планът за инвестиции би трябвало да намали зависимостта на Китай от чуждестранни технологии. И да помогне на китайските компании да разработят нови технологии, които да им дадат предимство на световната сцена.

"Нищо подобно не се бе случвало досега. Това е опит на Китай да спечели световното технологично състезание", казва Мария Куок, главен изпълнителен директор на Digital China Holdings. Технологичните инвестиции са част от фискален пакет на стойност $563 млрд., който да помогне на Китай да излезе от най-тежката икономическа ситуацията от ерата на Мао насам. Какъв ще бъде резултатът обаче, предстои да видим.

Не за първи път комунистически Китай подготвя масивни планове с още по-масивна цена, които в крайна сметка не постигат много. Визията на Пекин обаче вече подкрепи редица акции - основна причина 5 от 10-те най-добре представящи се на пазарите компании са в технологичната сфера, като прозводителя на оборудване за мрежи Dawning Information Industry Co. и доставчика на Apple GoerTek Inc.

Малко вероятно е американски компании да могат да се възползват от инвестициите, а в някои случаи те могат и да загубят. По-рано тази годината, когато China Mobile - най-големият телеком в Китай - сключи договори за 37 млрд. юана за 5G базови станции, лъвският дял отиде за Huawei и други местни компании. Шведската Ericsson получи по-малко от 10%.

В един от проектите си пък Digital China ще помогне на североизточния град Changchun да замени американските облачни компании IBM и Oracle с местна технология. Именно значителна част от средствата ще бъдат насочени към центровете за данни.

Има притеснения дали стратегията ще бъде успешна, както и откъде ще дойдат парите. Според Zhu Tian, професор по икономика в China Europe International Business School в Шанхай, китайската икономика няма да се възстанови само чрез инвестиции в инфраструктура. Той посочва, че планът ще увеличи нивата на задлъжнялост, но смята, че във време на криза подобни ходове все пак са необходими.

Китай налива $2,25 млрд. в местен производител на чипове заради забраната за Huawei

Китай налива $2,25 млрд. в местен производител на чипове заради забраната за Huawei

Производителят вече води разговори и с други производители, за да компенсира TSMC

$500 млрд. за икономиката и още дълг

В петък Пекин обеща и 3,6 трлн. юана ($500 млрд.), с които да помогне на икономиката през тази година и да опита да създаде 9 млн. работни места. Мерките ще включват намалаление на данъци, стимули, намаление на наеми и други.

Това вероятно ще увеличи бюджетния дефицит на Китай до 3,6% от БВП през тази година. Той ще надхвърли 3% за първи път от 1994 г.Правителството ще емитира и специални облигации на стойност 1 трлн. юана ($140 млрд.), които ще бъдат използвани за медицинско оборудване и технологии за борба с вируса. Местните правителства ще могат да емитират до 3,75 трлн. ($527 млрд.) дълг за 5G мрежи, жп линии, аерогари и други инфраструктурни проекти.

Всичко това възлиза на около 4% от БВП на Китай, според изчисления на Capital Economics. Подобен бе отговорът и по време на кризата от преди десетилетие.

Китай отхвърли годишната си цел за икономически растеж за първи път

Китай отхвърли годишната си цел за икономически растеж за първи път

На фона на коронакризата, затягащите се отношения със САЩ и сложната световна икономическа и търговска среда