Китай съобщи в понеделник, че ще наложи антидъмпингови мита върху някои продукти от неръждаема стомана, внасяни от Европейския съюз, Япония, Южна Корея и Индонезия, пише Reuters.

Китайското министерство на търговията заяви, че антидъмпинговите тарифи от 18,1% до 103,1% ще се прилагат за заготовките от неръждаема стомана и горещовалцуваните плочи като влизат в сила от 23 юли.

Решението идва от антидъмпингова проверка през юли миналата година, след жалба, подадена от държавната компания Shanxi Taigang Stainless Steel Co.

Министерството заяви, че разследващата агенция е издала окончателно постановление за дъмпинг на разследваните продукти и това е причинило значителни щети на индустрията в Китай.

Материалите от неръждаема стомана се използват главно като суровина за производството на студено валцувани изделия или в индустриии като корабостроенето, контейнерите, железопътния транспорт, енергетиката.

Китай, най-големият производител на неръждаема стомана в света, е произвел 26,71 милиона тона изделия от материала през 2018 г., което е с 2,4% повече от година по-рано, според Китайската асоциация за неръждаема стомана.

Миналата година страната е внесла 1,85 милиона тона изделия от материала, което е с 53,7% повече от 2017 година.

ЕК блокира сделката, която щеше да създаде втория най-голям производител на стомана в Европа

Сливането между Tata Steel и Thyssenkrupp бе блокирано от ЕК

Провалената сделка е още една загуба за мениджърите и политиците, които искат създаването на повече европейски гиганти