Средната заплата може да достигне 1 700 лева след пет години, смятат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). През месец декември на 2016 г. средното възнаграждение за първи път подмина 1 000 лева, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА, след 5 години жизненият стандарт на българина трябва да бъде на ниво поне 60% от този на средния европеец. При откриването на осмия редовен конгрес на синдиката той посочи още, че е съвсем реалистично доходите да растат с по 100 - 120 лева на година.

Димитров заяви още, че минималната заплата след пет години трябва да достигне 800 лева. В момента минималното възнаграждение е 460 лева, като синдикалистът настоява тя да скочи на 520 лева през следващата година като част от плана минималната заплата да достигне 50% от средната.

"България продължава да е най-бедната страна в Европа и в центъра на бъдещото управление на страната трябва да са политиките, които ще позволят да се преборим с неравенството и да възвърнем вярата на хората в справедливостта", заяви лидерът на синдиката.