Съвкупната стойност на всички недвижими имоти в света от началото на 2016 година е нараснала с 5% - до 228 трилиона, се посочва в съобщение на международната агенция за недвижимости Savills.

Глобалните недвижими имоти са най-скъпо струващият актив на Земята - повече от всички корпоративни акции, облигации и дългови ценни книжа взети заедно, чиято обща стойност се оценява на около 170 трилиона долара.

Всички обекти на такава собственост струват 2,8 повече от обема на годишния световен брутен вътрешен продукт, отбелязва агенцията, цитирана от 1prime.ru.

Основната част от стойността на световните недвижими имоти се пада на жилищата - три четвърти от сумата. Общата им стойност, по данни на компанията, е 168,5 трилиона долара.

В света има около 2,05 милиарда домакинства, което означава, че домът на всяко от тях се оценява на средно 82 хиляди долара.

Естествено най-високите цени на недвижимите имоти са концентрирани в Северна Америка и Европа.

На Северна Америка се падат едва 7% от цялото население на Планетата, но 22 на сто от обема на жилищната собственост в парично изражение. В Европа живее 11 на сто от световното население, но то притежава 23 на сто то стойността на глобалната недвижима собственост.

Селскостопанската земя, фермите и други земеделски имоти се оценяват от експертите на компанията на 27,2 трилиона долара - ръст от 5% за последната година.

Анализаторите обаче смятат, че само 34% от всички жилища в света за подходящи за инвестиране. Според тях това означава да могат да бъдат давани под наеми или свободно купувани и продавани между инвеститори.

Дългът на търговската недвижима собственост, която става за инвестиране, е повече - 67%.

От специализираната агенция отбелязват, че най-голям ръст в стойността на имотите е отбелязан в сферата на търговската недвижима собственост, на тази която има стопанско предназначение.

Съвкупната стойност на всички обекти с бизнес предназначение се е увеличила със 7 на сто за последната година. Тяхната обща актуална цена в момента е 32,3 трилиона долара. От тях имоти за 21,8 трилиона долара се падат на обекти, подходящи за инвестиции, се посочва в анализа на Savills.