Въпреки санкциите и предстоящата забрана за внос на определени стоки на някои страни, Русия е изнесла изкопаеми горива на стойност 97,7 милиарда долара през първите 100 дни след нахлуването в Украйна или средно по 977 милиона долара на ден.

Какво изнася Русия и кой внася тези горива?

На инфографиката са показани най-големите вносители на изкопаеми горива от Русия през първите 100 дни от войната въз основа на данни от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Countries importing fossil fuels from russia since the start of the war

Световният енергиен пазар претърпя няколко циклични шока през последните няколко години. Постепенният спад в инвестициите в енергийната сефта, последван от съкращения на производството, предизвикани от пандемията, доведе до спад в доставките, а консумацията се увеличава след отварянето на икономиките. Търсенето на изкопаеми горива нараства дори преди нахлуването на Русия в Украйна, което допринесе за пазарния шок.

Натоварени с руски петрол кораби мистериозно изчезват в океана

Натоварени с руски петрол кораби мистериозно изчезват в океана

Възможна причина е някои купувачи да искат да сключат сделките си възможно най-тайно

Русия е третият по големина производител и вторият по големина износител на суров петрол. През 100-те дни след началото на войната в Украйна петролът беше най-ценният износ на изкопаеми горива на Русия, възлизащ на 48 милиарда долара или приблизително половината от общите приходи от износ.

Докато руският суров петрол се транспортира с танкери, мрежа от тръбопроводи транспортира руския газ до Европа. Някои страни са почти изцяло зависими от руски газ. Количеството, изнесено по тръбопроводи ( 85% от от него отива за ЕС) възлиза на 25 милиарда долара.

Най-големите вносители на руски изкопаеми горива

ЕС осигурява 61% от приходите на Русия от износ на изкопаеми горива през 100-дневния период от началото на инвазията в Украйна.

Германия, Италия и Холандия, които са членки както на ЕС, така и на НАТО, бяха сред най-големите вносители, като само Китай успя да ги изпревари.

Китай изпревари и Германия като най-големият вносител с близо 2 милиона барела внесен руски петрол или с 55% повече в сравнение с преди година. Русия пък изпревари Саудитска Арабия като най-големият доставчик на петрол за Китай.

Най-голямото увеличение на вноса идва от Индия, която купува 18% от целия руски износ на петрол през 100-дневния период. Значително количество от петрола, който отива в Индия, се реекспортира като рафинирани продукти в САЩ и Европа, които в същото време се опитват да станат независими от руския внос.

Индия увеличи 50 пъти вноса на руски петрол

Индия увеличи 50 пъти вноса на руски петрол

Русия стана напоследък вторият по големина доставчик на нефт за Индия

Намаляване на зависимостта от Русия

В отговор на войната в Украйна няколко страни предприеха строги действия срещу Русия чрез санкции върху износа, включително изкопаеми горива.

САЩ и Швеция забраниха изцяло вноса на руски изкопаеми горива, като месечните обеми на вноса са намалели съответно със 100% и 99% през май в сравнение с началото на инвазията.

В глобален мащаб месечните обеми на внос на изкопаеми горива от Русия са намалели с 15% през май.

Няколко европейски страни, включително някои от най-големите вносители през 100-дневния период, намалиха руските изкопаеми горива. Освен колективното решение на ЕС да намали зависимостта от Русия, някои страни отказаха схемата за плащане в рубли, като България например.

Ограничаването на вноса вероятно ще продължи. ЕС прие пореден пакет санкции срещу Русия, поставяйки пълна забрана на всички руски сурови петролни продукти по море. Забраната вероятно ще влезе в сила след период от шест до осем месеца, който позволява изпълнението на съществуващи договори.

Докато ЕС постепенно премахва руския петрол, няколко европейски страни остават силно зависими от руския газ. Пълният бойкот на руските изкопаеми горива също би навредил на европейската икономика - следователно спирането вероятно ще бъде постепенно и в зависимост от променящата се геополитическа среда.