През последните 10 дни най-малко три танкера са изчезнали от системите за проследяване на кораби, в момент когато се приближават до Азорските острови: малка група острови на малко над 1500 километра западно от континентална Португалия.

Причината за мистериозното изчезване е, че вероятно са прехвърлили пратките си на други плавателни съдове. Такива прехвърляния не са се случвали там, преди Русия да нахлуе в Украйна, пише Bloomberg.

Не е ясно защо корабите изчезват - възможна причина е някои купувачи да искат да сключат сделките си възможно най-тайно. Европейският съюз въведе забрана за купуване на руски петрол, която влиза в сила едва през декември.

Някои руски товари също започват да изчезват от радарите по пътя им към Азия. Трансферите от кораб до кораб са нещо обичайно на петролния пазар и руските товари от години са били изключени край бреговете на Дания и напоследък в Средиземно море и дори край Азорските острови.

По-необичайно обаче е те да изчезнат от радара. Това е тактика, която често се използва от санкционирани страни като Иран и Венецуела.

Корабите се движат един до друг и единият танкер разтоварва своя товар в по-голям. След това този по-голям кораб транспортира товара по търговски път на дълги разстояния, често до Азия.