Коронавирусът може да засегне растежа на глобалната икономика през тази година, но след това може да последва остро и бързо възстановяване. За това предупреди ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

"Възможно е да има намаление, което се надяваме да бъде в рамките на 0,1-0,2 процентни пункта", коментира тя по време на Global Women's Fund в Дубай, цитирана от Business Standart.

По нейните думи пълният негативен ефект от епидемията ще зависи от това колко дълго време продължи да се разпространява тя.

"Съветвам да не се правят предварителни заключения. Все още има голяма несигурност. Ние работим със сценарии, не с прогнози", посочва Георгиева.

Тя посочва, че все още е рано за крайна оценка върху глобалната икономика, но че вече е видим натискът върху сектори като туризъм и транспорт.

"Все още не знаем какво е естеството на този вирус. Не знаем колко бързо Китай ще успее да се справи. Също така не знаем дали епидемията ще се разпространи в останалите части на света", допълва Кристалина Георгиева.