Икономическата несигурност в Обединеното кралство е започнала да се отразява отрицателно и на България. Това посочва онлайн изданието "Пропърти уайър", което проучва глобалните тенденции в развитието на имотните пазари, цитирано от Expert.bg,

През последните месеци цените на жилищата отчитат рекорден спад от началото на 90-те години на миналия век. В същото време цената на кредита се повиши на Острова, например фиксираната лихва за първите 2 година на нов ипотечен заем се е повишила 6,63% през юни.

След увеличението на основния лихвен процент у нас от 1 август и кредитите у нас започнаха да поскъпват.

В специална статия, посветена на българските имоти се казва, че британските инвеститори, доскоро най-активните купувачи край Черноморието и в планинските курорти, сега се опитват да се отърват от своите апартаменти и то често на загуба.

Имотните агенции са единодушни, че спадът в продажбите на български имоти се дължи на намаляващия прилив от британски купувачи, пише още в материала.

"Те бяха заменени от руски, скандинавски и румънски инвеститори, но те не купуват със същия размах като британците", отбелязва „Пропърти уайър".

Проучване на консултанстката компания "Кей Пи Ем Джи", направено през юни, показа тревожни тенденции  и в британския трудов пазар.

Ето какво заяви пред медиите главният икономист на фирмата Андрю Смит: "През по-голямата част на тази година има спад в назначаването на нова работна ръка. За първи път през юни броят на незаетите работни места, които се предлагат на пазара, всъщност намаля. Това не се е случвало през последните пет години", посочва експертът на "Кей Пи Ем Джи".

Най-новото изследване на фирмата, публикувано само преди дни, потвърждава мрачните очаквания за по-голяма безработица.

То сочи, че едва 29% от британските работодатели планират да наемат нови работници за периода до месец септември. Само преди преди три месеца желаещите да вземат нови хора на работа са били значително повече - 37%.

Проучването показва и това, че за същия период броят на фирмите, които предвиждат съкращения е скочил от 22% на 27%.

По последни данни безработицата във Великобритания е малко над 5%.

България няма проблем с безработицата в момента, но работодателите са предпазливи да разширяват бизнеса си и да разкриват нови работни места. В много от браншовете има голямо текучество или дефицит на кадри. За Money.bg от Асоциацията на автобусните превозвачи заявиха, че превозвачите са свива дейността си заради намаленото потребление и скъпите горива. Според тях горивата са поскъпнали с 30% за година, а автобусните превози - с 7%. Браншът страда от дефицит на кадри.

В хлебопроизводството пък текучеството на работници е голямо. Предприемачите не предприемат в сектора не предприемат действия за разширяване на производството.