Говоренето за устойчиво развитие, въглеродна неутралност и обръщане на хода на климатичните промени е високо в дневния ред на политиците, а и инвестициите в постигането на тази цел на пръв поглед изглеждат добри, но това е вярно само за част от най-мощните страни на света. По-бедните държави имат други проблеми за непосредствено решаване - макар самите те да са често сред най-застрашените от евентуален разпад на екосистемите и повишаване на морските нива.

Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

През 2022 г. нисковъглеродните технологии са привлекли $1,1 трлн.

Глобалната енергийна криза, породена от войната в Украйна, накара най-различни страни по света поне на първо време да се върнат към по-мръсни източници на топлина и електричество като въглищата, като богатите междувременно инвестират в развитието на ВЕИ и водород като средство за по-голяма независимост.

"За съжаление, историята е по-различна в развиващите се страни. Именно там вече ще бъдат най-големите ръстове на въглеродните емисии", коментира пред Axios директорът на Центъра за глобални енергийни политики в Колумбийския университет.

Според програмата на ООН за развитие 54 развиващи се страни, в които живее близо половината население на света, са толкова задлъжнели, че без външна помощ не биха могли да финансират енергиен преход.

Индия започва строеж на най-големия ВЕИ парк в света. Размерите му са колкото територията на Сингапур

Индия започва строеж на най-големия ВЕИ парк в света. Размерите му са колкото територията на Сингапур

Паркът трябва да произвежда 30 гигавата електричество

Много от тях са в Африка, като експертите очакват до 2050 г. нови 1,4 млрд. и 1,6 млрд. потребители на електроенергия на континента - а към момента не е ясно откъде ще дойде токът за тях генерално, даже не говорим за вариантите да бъде от възобновяеми източници.

В момента не помага фактът, че презапасяването с газ на Европа за зимата прати в небето цените за развиващите се държави и някои от тях се наложи да пренебрегнат собствените си ангажименти, че ще се откажат от въглищата.

Богатата на злато, петрол и какао Гана: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Богата на злато, петрол и какао: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Бавният път към катастрофата на осмия по големина производител на петрол в Африка

Страните от Г-20 към момента не изглежда възможно да стигнат до обща позиция за подкрепа на задлъжнелите страни, много от които може да стигнат до държавен фалит през 2023 г. Евентуална глобална рецесия допълнително ще забави държавните и частни климатични инвестиции.

Резултатите от това няма да се ограничат само до природни бедствия в далечни страни - все по-резки промени в климата може да станат "новото нормално" и в сърцето на западния свят.