Литва може би ще има нужда да се обърне към Международния валутен фонд и Европейския съюз за заем, ако бюджетният и дефицит продължи да нараства. Това заяви Кенет Оркард, анализатор от Moody's Investors Service, предаде Bloomberg.

Прибалтийската държава очаква най-силното забавяне на икономиката, откакто спечели независимостта си от Съветския съюз през 1990. Очаква се бюджетният дефицит на нарасне с 4.5% от брутния вътрешен продукт, а икономиката да се свие с 9% на годишна база. Припомняме, че през последното тримесечие на 2008 г. БВП намаля с 2% спрямо същия период на миналата година.

През януари и февруари правителството на страната продаде 166.3 EUR под формата на облигации на вътрешния пазар при средна лихва от 7.3%, наред с още 50 млн. евро, които са пласирани в чужбина.

Съседната Латвия вече договори общо финансиране от 7.5 млрд. евро от Международния валутен фонд и Европейския съюз. През изминалата година правителството изкупи втората по големина банка в страната,а през четвъртата четвърт БВП намаля с 10.3% спрямо същия период на миналата година.