Малкият бизнес и семейните компании бяха тези, за които може да се каже, че понесоха най-голем удар от пандемията. Много от тях не успяха да се възползват от държавната подкрепа за бизнеса, тъй като не отговарят на изискванията, каквито случаи има със схемата "60/40". По думите на Дарин Стойков, който управлява бистрото "Даро" в центъра на София, в момента малките фирми у нас са на режим "оцеляване", но все пак са успели да излязат от най-тежкия период досега.

"Първите две седмици след обявяване на извънредното положение бяха кошмар, защото беше изключително непознато за всички. Каквото решение да беше взето, беше грешно, прибързано и след ден променено. Реално на 13 март, когато ни затвориха, те ни затвориха за неизвестен период от време. И ни отвориха отново за доставки по домовете на 14 март. Но цялата тази неизвестност и като добавим лошото време, улицата беше мъртвило, пустош", разказва той в интервю за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Преди пандемията значителна част от оборота на заведението на Дарин е генерирана от посетители чужденци. Със строгите ограничения за международните пътувания, един от основните източници на приходи за него секва. Така през март оборотът им на ден пада до 70-80 лева на ден при близо 7-8 пъти повече през същия период година по-рано.

"В най-добри дни оборотът беше наполовина. И когато оборотът беше наполовина, ние наистина го смятахме за добър ден. Винаги сме си покривали разходите, плащали сме заплати, осигуровки, наеми и т.н. Март беше първият месец, в който започнах да смятам на дневна база какви са ни режийните, за да преценя дали ще можем да си платим ли тока", споделя Дарин.

В силните периоди за заведението, там са работили 5 души. Днес на пълен работен ден заетите са двама, а един е на половин работен ден. "До толкова не очаквахме да се развият по този начин нещата. За последния назначен човек тук уведомлението от НОИ, че договорът е бил вписан, дойде на 13 март дойде уведомлението от НОИ. И месец по-късно просто нямаше как", посочва той.

Дарин Стойков посочва, че в този тежък период, ако не са били редовните клиенти на заведението, то е щяло да затвори врати. "Помогна ни, първо, изграденото ни име. Ако имаме някакъв актив, това е името, обслужването, отношението на клиента, което ни създаде редовни клиенти. Това са хора, които познаваме от години, ние знаем имената на децата им, на кучетата им. Ако не бяха тези редовни клиенти, които лека-полека започнаха да се връщат по работните си места, май месец вероятно щяхме да затворим. Април  ни спаси великденската кампания, козунаците, които успяхме да направим и да продадем", добавя той.

Според него отговорът на въпроса дали мерките, предприети от правителството в подкрепа на бизнеса, са помогнали на малките компании, е категорично "не". "Микро и малък бизнес според това, което е предложено или показано на пазара от управляващите, съдейки по мерките, които се предлагат на микро и малки предприятия, според нашето правителство такива компании не съществуват. Те не разбират спецификата, категорично отказват да погледнат реалността и ни мерят със същия аршин, с който биха мерили едно средно или едно голямо предприятие", казва Дарин и допълва:

"Да не говорим за това, че да, има един меморандум на ЕК, че предприятия в затруднено положение няма да се финансират от европейки средства. Факт. Но той не забранява на правителствата с национални бюджети да подпомогнат тези предприятия, които са в затруднено положение към момента.".

По думите на Дарин Стойков в настоящата ситуация малките компании могат да оцелеят с цената на много лишения. Все пак той смята, че те биха могли да издължат неопределен период от време, ако им се наложи.

"Малкият бизнес е плевел. Малкият бизнес не 6, 60 месеца ще издържи, защото ние не търсим печалба, не търсим да си купуваме яхти, ние търсим оцеляване. В тази ситуация сме спрели всички планове за развитие, за растеж. Оцеляваме. По-малки от това няма как да станем и няма да станем, но просто няма да се развиваме. И хората, с които си говорим са в същия режим на оцеляване", обобщава той.