Мебелната промишленост на Румъния е на ръба на краха, поради покачване на цените и недостиг на основната суровина, а 7% от компаниите за производство на мебели в страната вече спряха работа през последните месеци. Това съобщи днес румънската телевизия Digi 24, позовавайки се на изявления на председателя на Асоциацията на производителите на мебели Аурика Серени, пише РИА Новости.

"Браншът е пред крах. Цените на някои видове дървесина скочиха 2,5 пъти за година, и това удари тежко компаниите, много от които започнаха да работят на загуба, а много други вече прекратиха дейност.

Само за последната година бяха закрити повече от 35 мебелни фабрики, което е 7% от общия брой предприятия в тази сфера. В същото време, износът на трупи за първите 5 месеца на годината се е увеличил със 132% на годишна база. При това румънската дървесина се изнася в Япония и други страни, които произвеждат от нея мебели", обяснява Серени.

Ръководителят на асоциацията подчертава, че мебелната промишленост има важна роля за икономиката на Румъния, но поради възникналата трудна икономическа ситуация като цяло, отрасълът може да стане неконкурентноспособен.

"Мебелната промишленост внася годишно средно 1,5 милиарда евро в държавния бюджет. Но поради недостига на суровина, изкуственото поскъпване на дървесината и експлозивния ръст на цените на енергоносителите, този отрасъл става неконкурентоспособен", подчертава Серени.

Мебелните фирми са пред фалит, заради дефицит на дървесина

Мебелните фирми са пред фалит, заради дефицит на дървесина

Наблюдава се около 20% съкращаване на персонала в дървообработващите фирми