Евентуални американски мита върху вноса от Европейския съюз (ЕС) биха засегнали най-много тези държави в Централна и Източна Европа, които имат силно развито автомобилостроене. В това число влизат Полша, Чехия, Словакия и Румъния.

Това мнение споделиха Марио Драги и ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на пресконференция в сряда, организирана от Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Бизнес моделът в Централна и Източна Европа e уязвим на шокове в международната търговия и финансовия сектор", предупреждава Драги.

Той акцентира върху това, че за някои държави от региона износът на автомобили и компоненти за индустрията е с дял от около 30% от общия експорт. Заради това за тях рискът ще бъде най-голям, ако Белият дом гласува тарифи върху вноса на коли от ЕС.

"Основното дългосрочно предизвикателство за страните е да преминат към по-балансиран растеж и финансов модел, който зависи в по-голяма степен на иновациите и по-високите инвестиции", допълва президентът на ЕЦБ.

"Срещаме се в момент, в който подкрепата за глобалното сътрудничество и многостранните решения намалява", посочва от своя страна Кристин Лагард, цитирана от CNBC.

"Глобалният растеж беше е под натиск през последните повече от шест години, а най-големите икономики в света поставят или заплашват с нови търговски бариери. Това може да е началото на нещо друго, което може да ни засегне в по-широк план", смата ръководителят на МВФ.

"Тези обезпокоителни събития ще създадат проблеми за всички, но със сигурност ще засегнат модела на растеж в Централна и Източна Европа, който разчита на отворена икономика и интеграция", добавя Лагард.