Наводненията в Босна и Сърбия могат да имат сериозен ефект върху икономиките на двете балкански страни, предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) за Европа Асим Хюсеин, цитиран от агенция БГНЕС.

Той също така отбеляза икономическия растеж в повечето страни в региона. "Мислим, че като цяло балканският регион ще регистрира икономически растеж", каза той във Вашингтон. Според него основната задача на региона и особено за по-задлъжнелите Хърватия и Сърбия, е да осигурят кредити за стопанството, както и да привлекат инвестиции от чужбина. Хюсеин посочи, че дългът на тези две страни ще забави техния икономически подем.

Катастрофалните наводнения са допълнителна причина за загриженост, каза той и посочи още тежката ситуация в Украйна и засилените санкции на ЕС към Русия. Според него в България, Гърция, Румъния и Унгария икономиката страда от високото ниво на корупция.

Представителят на МВФ предвиди, че най-висок растеж (от 5%) ще има в Източна Европа. Водещи държави за региона ще са Полша и Латвия, които се възстановяват изключително бързо от тежкия икономически спад през 2008 г.