Българите са готови да похарчат спестените си пари. Това показва проучване на БНП Париба Лични Финанси. Въпреки това желанието за спестяване остава силно, дори и в тези несигурни времена. На въпрос какво ще правят европейците с парите, които спестяват? На първо място, те ще ги използват, за да увеличат спестяванията си- 52%.

Observatoire Барометър за 2022 г. Показва, че желанието да се харчи повече се повишава със средно 7%, а желанието за спестяване е също толкова силно, както в предишното издание.

Намеренията за спестяване останаха стабилни през последната година, въпреки че в много случаи сега са значително по-големи, отколкото преди здравната криза (+15 пункта във Франция между Барометър за 2019 и 2022 г.) 54% от европейците възнамеряват да спестят повече. В четири държави, Франция, Швеция, Испания и България, респондентите възнамеряват да спестят повече (съответно +4, +3%, +2% и +1%). Въпреки това, мнозинството възнамерява да спести по-малко, макар отчетените спадове да са умерени (най-големият спад е -6% в Румъния)

Европейците смятат да използват парите за закупуване на други продукти, нещо, което хората под 50 години са по-склонни да направят от по-възрастните. В тази област обаче поведението на хората се различава значително в отделните държави. Отново португалците,белгийците и шведите изглеждат най-склонни да заделят пари настрана (69%, 64% и 63%). За разлика от тях българите, румънците, унгарците и германците изглеждат решени да "развържат кесията" си (съответно 66%, 58%, 55% и 54%), показва проучването .

Според него здравната криза е довела до значителен спад в желанието на хората да харчат и по-голяма готовност за спестяване, като идеята за спестявания с превантивна цел е по-актуална в момента.

Намеренията за разходи се възстановяват до нивата отпреди пандемията, със средно 41% в страните, участващи в проучването. Във всяка страна тези намерения или са останали стабилни, или са се увеличили. В някои държави възходът е особено рязък, не на последно място в Източна Европа, като Румъния се очертава като най-яркият пример за това явление (+17 пункта). Словакия също се откроява, като 83% от анкетираните казват, че възнамеряват да увеличат разходите си.

Западните страни са по-малко ентусиазирани в това отношение, въпреки че белгийците също изглеждат много по-склонни да увеличат потреблението си (+10%), показва изследването.

Въпреки това повечето от резултатите са по-ниски от тези, записани за Барометър за 2019 г., знак, че кризата все още е в съзнанието на потребителите. Само Белгия и Обединеното кралство отбелязват значително увеличение от проучването от 2019 г. (+6 и +9 пункта).

Каква е основната цел на европейците? Да печелят повече пари. Близо 8 от 10 европейци виждат това като причина да приемат концепцията. Португалците и шведите са най-склонни да са на това мнение (86% и 84%), докато по-малък дял от британците и датчаните са фокусирани върху търсенето на финансови печалби (71% и 72%).