Най-големият пенсионен фонд в света отчете първата си печалба от четири тримесечия насам, след като активите се възстановиха.

Японският правителствен пенсионен инвестиционен фонд регистрира ръст с 1.8 процента, добавяйки 2.4 трилиона йени или 21 милиарда долара през трите месеца до края на септември.

Със скока организацията публикува повишени активи до 132.1 трилиона йени в петък, пише Bloomberg.

Печалбата идва след солидна загуба, която фондът преживя през предходното тримесечие на фона на повишаването на йената и срив в цените на японските акции.

Докато японските активи се повишават и американските акции се изкачват до нови високи нива след победата на Доналд Тръмп в битката за държавен глава на САЩ, перспективата за по-нататъшно силно представяне може да потуши страховете от страна на критици, че инвестиционният подход на фонда е твърде опасен.

"Това ще отнеме известно количество от напрежението", заяви мениджърът Наоки Фудживара от Shinkin Asset Management в Токио. "Това тримесечие вероятно също ще е успешно. Но преди да се развълнуваме твърдее много, трябва да бъдем бдителни дали това може да продължи за дълго", допълни експертът.