За да внесе необходимите количества електрическа енергия през зимния сезон, Националната електрическа компания (НЕК) на Сърбия ще трябва да плати между €1 милиард и €1,5 милиарда. Сега собственикът на тази компания - правителството на Сърбия, обмисля как да получи такава солидна сума пари, пишат местните медии.

Заради незадоволителното качество на въглищата в рудниците от Минен басейн "Колубара", големите аварии, които се случиха в EPS в края на 2021 година и началото на 2022-а, както и ниското производство на електроенергия във ВЕЦ-овете поради сушата, експертите прогнозират, че националното дружество изпитва липса от близо 2,2 милиарда киловатчаса електрическа енергия за захранване на потребителите в страната.

Сърбия под тревога: от 1 ноември остава без руски нефт?

Сърбия под тревога: от 1 ноември остава без руски нефт?

Новината дойде от президента на страната Александър Вучич

Това лято електрическата енергийна система на Сърбия беше изправена пред най-ниските водни нива през последните десет години. През юни и юли притокът намаля на практика наполовина.

Във ВЕЦ Джердап, който при нормални обстоятелства покрива една четвърт от потреблението на Сърбия, в средата на август ситуацията се влоши допълнително поради факта, че водният поток беше едва 2000 кубически метра в секунда.

Тази ситуация доведе до това, че НЕК вече е принудена да внася електроенергия и то в много по-големи количества от обичайното за летния период, което е средно около 200 MW на час.

Експерти прогнозират, че през отоплителния сезон в централата ще липсват количества в размер на 500 MWh електроенергия на час. Имайки предвид цените на електроенергията на международните пазарите, които достигат до €750 за MWh, "Електроцентралата ще има нужда от €1 до €1,5 милиарда, за да закупи количествата, които ще й липсват, защото няма да може да ги осигури от местни производствени мощности".

Правителството на Сърбия сега обмисля как да осигури парите, необходими на за закупуване на електроенергия. Една от възможностите е да се изтегли нов заем от търговски банки, но трябва да се има предвид, че националната компанията вече има значителни задължения.

Сърбия харчи рекордните €1,5 милиарда за внос на електроенергия и газ

Сърбия харчи рекордните €1,5 милиарда за внос на електроенергия и газ

Енергийната криза удари сериозно и западната ни съседка

Друга възможност, която се обмисля, е правителството на Сърбия да предостави на дружеството държавни гаранции за заем, за да получи необходимите средства за нормалното функциониране.

Третият вариант е правителството да сключи споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), което да включва даване на правото на тази финансова организация да участва в управлението на електроцентралата.