Много италиански компании и учени притискат правителството да отворят отново фабриките, за да се предотврати икономическа катастрофа, докато светът наблюдава как първата западна държава, която наложи блокиране, може да се освободи от безпрецедентните мерки.

Същият дебат се води по целия свят: колко дълго могат да се продължават забраните във връзка с пандемията от коронавируса, преди да се нанесат необратими щети, като бизнесът потъне населението остане без работа?

Италия е изправена пред големи предизвикателства, не само защото блокирането й продължава повече време от повечето държави и има най-високата смъртност в света, но и защото коронавирусът е засегнал най-силно в северните индустриални икономики, пише Reuters.

"Как мога да плащам заплати, ако не изкарвам пари? Как мога да задържам американски клиенти, ако не съм в състояние да спазвам някакви договори? " каза Джулия Свелиадо, изпълнителен директор на Celenit, производител на индустриални изолационни панели с 50 служители в северния град Падуа.

Около 150 италиански учени публикуваха писмо в италианския финансов всекидневник Il Sole-24 Ore, собственост на италианското бизнес лоби Confindustria, призовавайки правителството да деблокира икономиката.

"Социалните и икономически последици биха могли да причинят необратими щети, вероятно по-сериозни от тези, причинени от самия вирус", се казва в писмото.

Повече от две седмици след като правителството нареди спиране на несъществени фабрики, италианският бизнес призовава забраната да бъде бързо отменена, за да не бъдат загубени работни места.

Рим наложи национално блокиране на 9 март, когато новият вирус, който се появи в Китай, вече уби повече от 460 души. Две седмици по-късно премиерът Джузепе Конте обяви, че несъществени предприятия, включително производство на автомобили, дрехи и мебели, ще трябва да спрат работа до 3 април.

Смъртните случай нарастваха безмилостно. Правителството удължи ограниченията миналата седмица до 13 април и се очаква да ги удължи отново с още три седмици.

Това, което притеснява мнозина в Италия и на други места, е очевидната липса на авторитетни планове за безопасно "вдигане" на мерките, тъй като правителствата се борят с непредвиден, невидим и непознат враг.

Компаниите в третата по големина икономика на еврозоната настояват правителството да излезе със стратегия за постепенно излизане от блокирането.

Какъв е планът?

Повечето фирми оценяват необходимостта от блокиране, за да се защити общественото здраве. В крайна сметка, ако забраните бъдат премахнати преди ограничаването на разпространението на вируса, хората може да нямат увереност да напуснат домовете си и да се занимават с търговия.

Световната здравна организация призова страните да не премахват ограниченията преждевременно.

"Една от най-важните наша е да не се спират мерките твърде рано, за да не се стигне отново до изходна позиция", заяви говорителят Кристиан Линдмайер. "Това е все едно да се разболеете и да станете от леглото прекалено рано, да бягате твърде рано, рискувате да се върнете обратно и да имате усложнения."

"Очаквам правителството да определи строги правила за сигурността и след това да ни даде възможност да се върнем към работа", каза Стефано Руаро, основател на Sertech Elettronica, производител на електромеханични, електронни и софтуерни компоненти във Виченца.

Досега плановете бяха ограниченията за работа да бъдат премахнати сектор по сектор, а не на географска основа. Говори се и за социално дистанциране, по-широко използване на принадлежности за лична защита като маски за лице и засилени местни здравни системи.

Тестовете и "проследяването на контактите" ще бъдат разширени, включително с използването на приложения за смартфони и други форми на цифрова технология, следвайки южнокорейския пример.

Очаква се брутният вътрешен продукт на Италия да спадне с 6% през тази година според прогнози, публичният дълг да достигне 150% от БВП и хиляди хора, които искат държавни схеми за подпомагане на доходите, нараства натискът върху Конте да представи подробно план за възстановяване.

"Нямаме търпение всичко да премине. Ако останем затворени, хората ще гладуват ", заяви бившият премиер Матео Рензи, лидер на управляващата центристка партия Италия Вива, пред вестника на епископите L"Avvenire.