Цена на петрола на ниво от 65 до 75 долара за барел ще намали риска от нова криза на петролния пазар, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Не бихме искали да имаме моментна полза, последвана от рязък спад на цената. И това може да се стане при високи цени, защото тогава ще има свръхпроизводство, започват да се реализират не съвсем ефективни проекти и пазарът е наводнен от петрол. Тогава идва следващият икономически цикъл - цикълът на кризата, както беше през 2014 година. Ако цените са на ниво от 65-75 долара за барел, ще има по-малко такива рискове."

Това обясни министърът в интервю за телевизионния канал "Россия 24", в кулоарите на Руската енергийна седмица, цитиран от RNS.

Според него, въпреки по-големите приходи в бюджета и печалби за компаниите, самите руски производители изтъкват, че имат интерес от по-ниски, но стабилни цени.

Новак посочва още два негативни фактора от твърде високите цени на петрола. Те биха забавили растежа на глобалната икономика и заедно с това и търсенето на суровината. Както и това, че при високи цени потребителите се ориентират към други енергийни източници, което отново свива търсеното на петрол.

Новак добави, че като цяло глобалният петролен пазар се развива циклично, но съществуват механизми, които позволяват изглаждане на този цикличен характер. Един от тези механизми е взаимодействието на Русия с ОПЕК, отбеляза енергийният министър.

Припомняме, в края на септември цената на Brent за пръв път от ноември 2014 г. надхвърли $81 а за барел, а на 3 октомври достигна $86 за барел. Днес по обед декемврийските фючърси се търгуват по 84,85 долара за барел.