Дигитализацията може да допринесе за допълнително 8 милиарда евро към икономиката на България до 2025 година. Тя би добавяла по 1 процентен пункт към брутния вътрешен продукт (БВП) на година, показва проучване на глобалната консултантска компания McKinsey.

Документът разглежда потенциалния растеж и развитие на икономиките в Централна и Източна Европа, и влиянието на дигитализацията върху тях.

Още през ноември месец 2018 година излязоха първите данни от проучването, според които икономиката на региона би добавила допълнително 200 милиарда евро към БВП в резултат на внедряването на високите технологии.

Новият двигател на растежа за Източна Европа, който може да донесе €200 милиарда за региона

Новият двигател на растежа за Източна Европа, който може да донесе €200 милиарда за региона

Досегашните стимули за БВП отслабват и са нужни нови, предупреждават експерти

Изчисленията сочат, че през 2016 година дигиталната икономика у нас е отчела ръст от 8,2% при такъв от 2,1% на недигиталната. В България тя изпреварва по растеж средното ниво за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), което е 6,2 на сто срещу 2,6 на сто.

Снимка 401840

Източник: McKinsey

В доклада страните от региона са съпоставени с един от лидерите в дигиталното развитие в Европа - Швеция. За сравнение за 2016 година дигиталната икономика там е отчела ръст от 9,9 на сто при 2,2 на сто за недигиталната такава.

От McKinsey посочват, че страната ни изостава сериозно в дигитализацията на финансовия, енергийния сектор и търговията. От друга страна най-добре се справя секторът на професионалните и бизнес услугите.

Снимка 401839

Източник: McKinsey

"Дигиталният потенциал на България може да бъде осъществен само ако лидерите на публичния и частния сектор положат усилия за скъсяване на дистанцията с водещите страни в тази посока", посочват експертите.

От доклада става ясно още, че страната ни изостава и по броя на завършилите специалности, свързани с информацията и комуникационните технологии. Като процент от общия дал на завършилите висше образование у нас те са 3,1% при равнище от 4,5% и 3,6% в страни като Германия и Великобритания.

У нас на 100 000 души дипломираните такива специалисти са 166. За сравнение в Германия те са 244, във Франция 296, а във Великобритания - 303.

Снимка 401838

Източник: McKinsey